Serbest radikallerin yıllar içerisinde hücrelerde yaptığı
tahribat sonucunda kalp hastalıkları ve kanserler başta olmak üzere pek çok
hastalığa neden olduğu düşünülmektedir.
Serbest radikaller çevre kirliliği, sigara dumanı vs. dış kaynaklı
olarak etkin hale geldiği gibi metabolizmanın normal işleyişi ile de
oluşmaktadır. Normalde serbest radikal hasarına karşı kanda bulunan antioksidan
maddeler sayesinde vücut kendisini korumaktadır. Ancak stresli yaşam ve yetersiz
beslenmeye bağlı olarak vücutta antioksidan açığı oluşmaktadır. Antioksidan açığını kapatabilmek için
yapılacak en etkili şey antioksidan maddelerden zengin bir beslenme düzeni
oluşturmaktır.
Beslenmede antioksidanlar açısından ana kaynak meyve sularıdır
ve özellikle de en çok tüketilen ve C vitamini kaynağı olan portakal suyudur. C
vitamini serbest radikallere karşı etkili bir antioksidan olması sebebiyle gıda
endüstrisinde de katkı madde olarak kullanılmaktadır. Ancak C vitamini
takviyeleri ile yapılan bazı klinik araştırmalar düş kırıklığı
yaratmıştır. Bu sonuçlar araştırmacıları
yeni bir arayışa yönlendirmiştir. Acaba portakal suyunun antioksidan gücü C
vitamini içeriği dışındaki diğer besin ögelerinden mi kaynaklanmaktadır?
Bunu test etmek için 7 sağlıklı yetişkin kişiye 3 aşamalı
olarak 3 farklı içecek içirilmiştir. İçeceklerden ilki kırmızı kan portakalı suyu,
ikincisi C vitamini katkılı şekerli bir içecek ve üçüncüsü C vitamini içermeyen
şekerli bir içecek olarak belirlenmiştir. Tüm içeceklerdeki şeker oranı eşittir.
Deneklere içecekler rastgele sırayla ve kan değerlerinin normale dönmesi için 2
şer hafta arayla verilmiştir.
Her 300 ml’lik test içeceği içildikten sonra kan örnekleri
alınarak C vitamini seviyeleri ölçülmüştür. Doğal olarak portakal suyu ve C
vitamini katkılı şekerli sıvı içildikten sonra kandaki C vitamini seviyelerinde
artış olmuş ancak C vitamini içermeyen şekerli sıvı içildikten sonra bu
gerçekleşmemiştir.
Araştırmacılar her bir içecek içildikten sonra DNA’daki
serbest radikal hasarına karşı direnci test etmek üzere de kan örnekleri
almışlardır. Denekler portakal suyu
içtikten sonra alınan kan örneklerine göre DNA hasarı %18 düşük bulunmuştur. Portakal suyunun koruyucu etkisi 24 saat
devam etmiştir. Bu etki ne C vitamini katkılı şekerli içecekte ne de C vitamini
içermeyen şekerli içecekte görülmüştür.
Üstelik portakal suyu ile C vitamini katkılı sıvı içecekteki C vitamini
miktarı eşit olmasına rağmen (150mg/bardak).
Bu araştırmaya göre 300 ml saf kan portakalı suyu
tüketildiğinde 24 saat boyunca hücreler serbest radikal hasarından
korunabilmektedir. Bu etkinin C vitamininden ziyade portakaldaki diğer besin
bileşikleri sayesinde olduğu, C vitamini haplarının ise kronik hastalıkların
önlenmesi açısında bir etkisi olmadığı düşünülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder