KURU ERİK KİLO VERDİRİR Mİ?

Zayıflama diyetlerinin bir parçası olarak kuru mürdüm eriği tüketmenin kilo vermeye yardımcı olduğu yeni bir araştırma ile gösterildi. Kurutulmuş meyveler her ne kadar içeriklerindeki yoğun lif sebebiyle tokluk süresinin uzamasını sağlasa da bugüne kadar zayıflama programlarında fazlaca yer verilmezdi. Ancak lif tüketimi az olan 100 ün üzerindeki kilolu ve obez kişinin 12 hafta boyunca izlendiği ve kuru eriğin kilo verme ve iştah kontrolü üzerindeki etkisinin değerlendirildiği bu yeni araştırmada umut verici sonuçlar elde edildi.

Liverpool Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada katılımcılar 2 gruba bölündü. Birinci gruptakilere sağlıklı atıştırmalıklar konusunda tavsiyelerde bulunuldu ve bu gruptaki kadınlara günlük 140 gr. erkeklere 171 gr. kuru erik verildi. İkinci gruba ise sadece sağlıklı atıştırmalıklar konusunda tavsiyelerde bulunuldu ancak kuru erik verilmedi.

12 hafta sonucunda birinci gruptakiler yani sağlıklı bir diyetle birlikte kuru erik tüketenler ortalama 2 kilo verdi ve bel bölgelerinde 2.5 cm incelme kaydedildi. İkinci gruptakilerde ise kilo kaybı ortalama 1.5 kg ve bel bölgesi incelmesi 1.7 cm olarak gerçekleşti.

Kuru erik tüketenlerin kilo kaybında özellikle araştırmanın son 4 haftasında artış gözlemlenirken, araştırmanın 8. haftasından itibaren bu gruptakilerin doygunluk hislerinde de artış belirginleşti. Araştırmacılar yüksek dozlara rağmen kuru eriğin iyi tolere edildiğini de belirttiler.

Araştırma sonuçları böyle. Benim de bu konudaki fikrim şu:

Kuru meyvelerin kalorisi yüksek olmakla birlikte besin değerleri ve özellikle lif içerikleri oldukça yüksektir. Kuru erik örneğinde gösterirsek 100 gr. kuru erik 240 kaloridir. Aynı miktardaki taze erik ise 46 kalori. Ancak 100 gr. taze erik 1 gr. lif içerirken kuru erikte bu miktar 7 gr. a yükselir. Bu miktardaki lif günlük ihtiyacın yaklaşık %30 unu karşılamaya yeterlidir. Ayrıca antioksidan vitaminlerden biri olan A vitamininden ve yine antioksidan bir fitokimyasal olan klorojenik asitten çok zengin olan kuru erik anti kanser ve anti yaşlanma özellikleri taşır.

Liften zengin beslenmenin kilo vermedeki başarısı tartışılmaz. Özellikle bağırsakların çalıştırılması ve dolayısıyla kabızlığın önlenmesi üzerinde etkilidirler. Lifli besinler bağırsaklardaki yağ emilimini azaltarak ve doygunluğu arttırarak da kilo vermeye yerdımcı olurlar. Bu besinler ayrıca bağırsakları çalıştırarak kanserojen maddelerin vucüttan atımına yardımcı olurlar ve yüksek kolesterolün düşürülmesinde de rol oynarlar.

Sonuç olarak hem kilo vermedeki katkısı hem de sağlık adına diğer faydaları düşünüldüğünde yeterli lif alımının önemi büyüktür. Özellikle sağlıksız atıştırmalıklar beslenmenizin bir parçası ise bunların yerine kuru erik gibi lif oranı çok yüksek olan sağlıklı atıştırmalıklara beslenmenizde yer vermelisiniz.

Günde 100 kaloriye kadar taze meyve yerine kuru meyveleri tercih edebilirsiniz. Diyet sırasında kabızlık sorunu yaşayanlar bunu özellikle uygulamalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...