PROTEİN TÜKETİMİNİZİ ÖĞÜNLERE PAYLAŞTIRIN

Diyetten İllallah kitabımı okuyanlar bilirler; fit ve sağlıklı olmanın 6 adımı vardır. Çeşitli, doğal, dengeli, düzenli ve yeterli beslenme ile fiziksel aktivitenin arttırılması bu 6 adımı oluşturur. Yapılan yeni bir araştırma bu 6 adımdan biri olan dengeli beslenmenin(öğünlerdeki protein/karbonhidrat/yağın dengeli tüketilmesi) önemini bir kez daha ortaya koydu.

Teksas Üniversitesi kas metabolizması uzmanları tarafından yürütülen ve Journal of Nutrition Dergisi'nde yayımlanan araştırmaya göre sağlıklı yaşlanma ve kas dokusunun miktar ve gücünün korunması adına günlük alınan proteinin öğünler arasında dengeli bölüştürülmesi gerekmektedir. Oysaki pek çok kişi kahvaltısında çok az ve ağırlıklı olarak akşam yemeklerinde protein tüketiyor.

Araştırmacılar kemik erimesi (osteoporoz) ve kas kaybı (sarkopeni) gibi hastalıkların bir anda değil orta yaşların başlangıcından itibaren sinsice geliştiğini ve bu hastalıkların beslenme ve egzersiz ile doğrudan ilişkili olduklarını ifade ettiler.

Araştırmaya katılan kişilere aynı diyet uygulandı ancak öğünlerdeki protein dağılımı farklıydı. Birinci gruba kahvaltıda 10 gr., öğle yemeğinde 15 gr. ve akşam yemeğinde 65 gr. ve toplamda 90 gr. protein verilirken, diğer gruba her öğün için 30 gr. protein verildi. Ana protein kaynağı olarak yağsız dana eti kullanılan araştırmada deneklerin kan örnekleri ve kas biyopsileri alınarak kas protein sentezi oranları 24 saatte 1 kez olarak ölçümlendi.

Ölçüm sonuçlarına göre günlük protein alımlarını öğünlerinde eşit alan gruptakilerin, kahvaltıda ve öğle yemeğinde az ve akşam yemeğinde çok protein tüketen gruptakilere kıyasla protein sentezleri %25 daha fazla çıktı.

Araştırmacılar, aşırı protein alımı yerine olması gerektiği kadar (normal fiziksel aktivitesi olanlar için benim önerim kilo başına erkeklerde 1.2 ve kadınlarda 1 gr.) proteinin öğünler arasında dengeli bir şekilde tüketilmesinin kas protein sentezinin arttırılması ve kas dokusunun korunması adına doğru olacağını belirtiyorlar. Eğer siz de pek çokları gibi protein tüketiminizin çoğunu akşam yemeğinde yapıyorsanız bu yanlışınızdan vazgeçin. Kahvaltınıza yumurta, süt , yoğurt ve yağlı tohumlar gibi iyi protein kaynakları ekleyin. Öğle yemeklerinize de yine ölçüye uygun olarak yoğurt, bakliyat ve et ekleyin. Akşam tükettiğiniz proteini ise azaltın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...