EN FAYDALI SEBZELER VE MEYVELER

Sebzeler ve meyveler doğru beslenmenin en önemli parçasını oluşturur. Özellikle de sebzeler bu noktada öne çıkar. Hem içeriklerindeki besin ögeleriyle sağlıklılık halinin sürdürülmesinde hem de düşük kalorileriyle obezite ile mücadelede etkilidirler. Bir öğününüzü bir tabak şeklinde düşündüğünüzde bu tabağın yarısının sebzelerden oluşması sağlıklı beslenme açısından doğru olandır.

Sebze ve meyve tüketiminde çeşitlilik önemlidir. Yani sürekli aynı sebze ve meyveleri tüketmek yerine mevsimine uygun olarak olabildiğince çok çeşitten yararlanılmalıdır. Diğer yandan içeriklerindeki besin ögesi kompozisyonları farklılık göstermekte ve bazı sebze ve meyveler fayda açısından daha öne çıkmaktadır. Aşağıdaki araştırma işte tam da bunun üzerine...

William Paterson Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada besin ögesi yoğunluğu ve biyoyararalılık açısından en etkini 41 sebze ve meyve belirlendi. Araştırma "en etkili" statüsünün belirlenmesinde günlük alınması önerilen 17 besin ögesinin varlığını sebze ve meyvelerde inceledi ve bu 17 besin ögesini günlük önerilen miktarın %10 ve üzerinde içeren sebze ve meyveler listede sıralandı.

Araştırmada sebze ve meyvelerin lif, potasyum, protein, kalsiyum, demir, tiamin, riboflavin, niasin, folat, çinko ile A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri içerikleri incelendi. Bu 17 besin ögesinin seçiminde onların kronik hastalıklarla mücadeledeki etkileri belirleyici oldu. Çalışmada antioksidan fitokimyasalların günlük önerilen miktarları belirli olmadığı için sebze ve meyveler fitokimyasallar açısından değerlendirmeye tutulmadı. Araştırma 47 sebze ve meyve ile başlatıldı ancak bu 17 besin ögesinin tamamını %10 ve üzerinde oranlarda içermeyen yabanmersini, ahududu, kızılcık, mandalina, soğan ve sarımsak liste dışı bırakıldı. Bu besinler antioksidan fitokimyasallardan çok zengin olmakla birlikte araştırma kriterlerinde karşılayamadı.

100 gramlık porsiyonlarındaki besin ögeleri yoğunluğu açısından listenin başında su teresi yer aldı. Bu sonuç beni hiç şaşırtmadı çünkü 1.5 yıl önce su teresiyle ilgili yazdığım yazıda da belirttiğim gibi tıp bilminin atası kabul edilen Hipokrat hastanelerini su teresine kolay ulaşabilmek için su kenarlarına yaparmış... Bkz. http://slimcity.org/makale.aspx?id=105 Su teresi eşit miktardaki sütten daha fazla kalsiyum, portakaldan daha fazla C vitamini ve ıspanaktan daha fazla demir içererek tüm ezberleri bozmayı başarıyor.

Listede üst sıralar sebzeler arasında paylaşılırken meyveler kendilerine ancak aşağılarda yer bulabilmiş. Listenin ilk 10'unda şu sebzeler yer almış: 1. Su teresi 2. Çin kabağı 3. Pazı 4. Pancar yaprağı 5. Ispanak 6. Hindiba 7. Yaprak marul 8. Maydanoz 9. Kıvırcık marul 10. Kara lahana

Listenin tamamı için: http://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm#Author

1 yorum:

  1. Bütün meyve sebzeler faydalıdır önemli olan ihtiyaca göre beslenmektir

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...