TAVUK MU BILDIRCIN YUMURTASI MI DAHA FAYDALI

Daha önceki bir yazımda yumurtanın eşsiz bir besin olduğu ve çok etkili faydalarından bahsetmiştim. Hatta yumurtaya en iyi protein kaynağı oscarı vermiştim. O yazımı  http://slimcity.org/makale.aspx?id=59 den okuyabilirsiniz.

Şimdi hazırladığım yazımda ise danışanlarımdan ve özellikle kas egzersizine ağırlık veren sporculardan son zamanlarda sıkça gelen “Bıldırcın yumurtası, tavuk yumurtasından daha mı faydalı?” sorusuna cevap bulmaya çalışalım. Yaptığım taramalar sonucunda sorunun cevabı kısa ve net aslında.

Her iki yumurta cinsinin 100g için besin değerleri karşılaştırmalarında, tavuk yumurtası ve bıldırcın yumurtası pek çok besin değeri açısından aşağı yukarı eşdeğer. 100 g bıldırcın yumurtası yaklaşık olarak 10 adet iken 100g tavuk yumurtası ise yaklaşık 1.5- 2adet.  Bu karşılaştırmada , bıldırcın yumurtasının en belirgin özelliği demir yönünden iki kat daha zengin olması. 10 bıldırcın yumurtası 3.65 mg, 2 tavuk yumurtası ise 1.75 mg demir içeriyor. Kişilerin günlük demir ihtiyacı ise 10-20 mg’dir.

Tavuk yumurtasının bıldırın yumurtasına üstün geldiği özelliği ise omega 3 yağ asidince 2 kat daha zengin olması. Tavuk yumurtası, hayvansal kaynaklı omega 3 zenginliği açısından balıktan sonra 2.sırada. Ancak sadece yumurta tüketimi günlük omega 3 ihtiyacınızı karşılamaktan maalesef uzak. Bu yüzden balık tüketiminiz arttırmanızı şiddetle tavsiye ederim.  Eskimolar üzerinde yapılan çalışmalar kalp ve şeker hastalıklarıyla, yüksek tansiyon ve kanser hastalıklarının yüksek omega 3 içerikli beslenmelerine bağlanmakta.

Kolesterol açısından baktığımızda 100g tavuk yumurtası 372mg kolesterol içerirken 100g bıldırcın yumurtası  844mg kolesterol içeriyor.  Bir insanın günlük kolesterol ihtiyacı yaklaşık 300 mg civarında. Günde 1 tavuk yumurtası  tüketimi  günlük kolesterol ihtiyacınızı fazlasıyla karşılarken, eşdeğer miktarda bıldırcın yumurtası tüketmeniz durumunda günlük almanız gereken kolesterol miktarını çok aşmış oluyoruz.

Aynı şekilde sporcular için gerekli ve önemli olan arginin amino asidi açısından da birbirine çok yakın değerlerde. Bu sebeple birbirlerine karşı büyük üstünlük içermemekte.

Sonuç olarak daha kolay erişilebilir ve daha ucuz olması sebebiyle ve fayda yönünden bıldırcın yumurtasıyla eşdeğer olan tavuk yumurtasını tercih etmek konusunda ve sanal ortamda ulaştığınız yanlış bilgileri çok değerlendirmede tutmamanızı öneriyorum.

8 yorum:

  1. verdiğiniz değerli bilgi için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlattıkları yanlış bıldırcın yumurtası normal yumurtasdan kat ve kat degerleri yüksek


      Sil
    2. Yanılıyorsun, besin değerleri aynı. Sahtekarlar

      Sil
    3. Yanlış oldugu kanısına nerden vardiniz bir kantiniz varsa duyalim

      Sil
  2. bilgiler çok değerli. teşekkür ederiz

    YanıtlaSil
  3. Çoğu insan bir bıldırcın yumurtasının on bıldırcın yumurtasına değer olduğunu düşünüyor bende bu yüzden araştırma yaptım ve beni aydınlattığınız için teşekkür ederim. Yazınız çok açık ve net. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. özetle yaklaşık değerleri aynı teşekkürler..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...