Neden Kilo Alamıyorum? Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım?

Pek çok insan fazla kilolardan muzdaripken, bazıları da kilo alamama sorunundan şikayet ediyor. Çok yemek yedikleri halde kilo alamayan insanların şikayetleri kilolular için sinir bozucu gözükse de, aslında bu durum onlar için önemli bir sorun.

Kilo almak isteyenler için yapılması gereken ilk iş durum tespitinin yapılmasıdır. Yani öncelikle neden kilo alamadığının belirlenmesi gerekmektedir. Kilo alamamanın nedenleri temelde üç başlıkta toplanabilir. Bunları genetik faktörler, sağlık problemleri ve beslenmede yapılan hatalar olarak sıralayabiliriz.

Kişinin genetik kodları kilo almasını zorlaştırabilir. Metabolizmanızın hızlı çalışması sebebiyle diğerleri kadar yemek yeseniz de kilo almazsınız. Bu bir sağlık sorunu değildir ve değiştiremeyeceğiniz bir durumdur. Bu kişilerin beslenmesini doğru bir şekilde düzenleyerek kilo almaları mümkündür.

Kilo alamamanın bir diğer nedeni olan sağlık problemleri arasında sindirim sistemi hastalıkları, bazı hormonların eksik ya da fazla çalışması, bağırsak parazitleri, psikolojik rahatsızlıklar ve buna bağılı yeme bozuklukları, zayıflamaya neden olan kronik hastalıklar, sigara kullanımı ile kullanılan ilaçların iştahı kesmesi sayılabilir. Eğer kilo alamıyorsanız bir doktora başvurarak gerekli tahlil ve tetkikleri yaptırmalı ve sonrasında bir diyetisyene başvurarak beslenmenizi yeniden planlamalısınız.

Kişinin herhangi bir sağlık problemi olmasa da sadece beslenmede yaptığı hatalara bağlı olarak kilo alamama sorunu yaşayabilir. Düzensiz beslenme, öğün atlama, kalorisi düşük gıdalarla beslenme ile fazla fiziksel aktivitede bulunmaya bağlı olarak günlük alınan/harcanan kalori arasındaki negatif dengenin oluşması kilo alamamanızın nedeni olabilir. Bu durumda ihtiyacınız olan günlük kalori alım miktarının belirlenmesi ve buna uygun bir beslenme planının hazırlanması için bir beslenme uzmanına başvurmalısınız.

Kilo almak istiyorsanız aşağıdaki öneriler işinizi kolaylaştıracaktır.

1. Öğün düzeninizi oluşturmalısınız. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı asla atlamamalı ve 3 ana öğününüzü düzenli yemelisiniz.. Kilo alamayanlarda genellikle çabuk doyma sorunu olur. Bu sebeple 3 ana öğüne ek olarak ihtiyaca göre ara öğünler günlük beslenmeye eklenmelidir. Ara öğünlerde sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Tatlınızı taze kuru yemişler ekleyebilirsiniz. Yatmadan önce yemek yemek kilo almayı hızlandırır. Yatmadan önce ballı, pekmezli süt ve yanında bir avuç taze ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar tüketin.

2. Yemek öncesi su gibi kalorisi olmayan içecekler ile midenizi doldurmayın ve iştahınızın kapanmasına neden olmayın. Sigara kullanıyorsanız kesin ya da sadece yemeklerden sonra için.

3.Yemeklerinize damak zevkinize uygun iştah açıcı baharatlar ve soslar ekleyin. Salatalarınıza ve yemeklerinize eklediğiniz yağ miktarını arttırın.

4. Posalı besinler tokluk hissini arttırırlar. Bu besinleri sınırlamak iyi olabilir. Mesela kocaman bir salata yerine daha küçük ama yağı daha fazla bir salata uygun olacaktır.

5. Yavaş yemek yiyorsanız bunu hızlandırın.

6. Kaliteli protein alımına özen gösterin. Yumurta, süt ve süt ürünleri ile kırmızı ya da beyaz ete öğününüze uygun olarak yer verin.

7. Kilo alırken yağlanmak değil kaslanmak yani hacimli bir vücuda sahip olmak istiyorsanız kaslarınızı çalıştıran sportif faaliyetlerden bulunun.

8. Düzenli beslendiğiniz gibi uykunuzu da düzene sokun. Her gün 7-9 saat uyunmaya ve aynı saatlerde uyumaya özen gözterin.

Yatarken içilecek kilo alma iksiri:

1 su bardağı süt,  1 tatlı kaşığı bal,  1 muz büyük,  1 çorba kaşığı fıstık ezmesi,  5 ceviz.

Bütün malzemeleri rondoda karıştırın ve oluşan karışımı gece boyunca atıştırmalarınızın yanında için…

1 yorum:

  1. Yazınız için teşekkür ederim Ayşegül hanım. Oldukça faydalı ve açıklayıcı bir anlatım olmuş. Kilo alma konusunda yeni içerikler de girecek misiniz?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...