FAZLA KİLOLARINIZIN SEBEBİ İÇTİKLERİNİZ OLABİLİR Mİ?

Kilo vermek isteyenler diyet yaparken yiyeceklerine gösterdikleri özeni içeceklerine yeteri kadar göstermezler. Oysa ki pek çok hazır içecek yoğun miktarda şeker içerir. Çay ve kahve gibi sıcak içeceklere de şeker ekleyerek tüketme alışkanlığı toplumumuzda oldukça yaygındır. Likit formdaki bu karbonhidrat kaynakları kan şekerinde dalgalanmalara neden olarak ve çabuk acıktırma özelliği taşıyarak hem kronik hastalıklara kapı aralar hem de istenmeyen şekilde kilo alımına neden olur.

Meşrubatlar kategorisinde değerlendirebileceğimiz gazlı içecekler, soğuk çaylar, enerj içecekleri, meyveli sodalar ve meyve sularıgibi özü itibariyle tatlı sıvı besin olan bu içecekler farkında olmadan kilo alımına neden olurlar. Bu içecekler fazladan kalori alımına neden oldukları gibi aynı zamanda içeriklerindeki katkı maddeleri sebebiyle toksik etkiye de sahiptirler. Besin değerleri ise son derece düşüktür. Tüm bu gerçekliğe rağmen ne acıdır ki marketlerde önünde en fazla insanın biriktiği reyonlar da bu içeceklerin satıldığı bölümlerdir.

Hazır içeceklere normal şekere göre daha ucuza mal olan mısır şurubu(HFCS) eklenir. Bir tür fruktoz olan mısır şurubunun şişmanlatmanın yanı sıra hipertansiyon, şeker hastalığı, metabolik sendrom, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarına neden olabileceğine ilişkin veriler mevcuttur. Gazlı içeceklerle ilgili yapılan çalışmalarda da obezite başta olmak üzere diyabet, diş çürükleri, kemik erimesi ve kalp hastalıklarına neden olabileceği gösterilmiştir.

Bu meşrubatların light versiyonlarında kullanılan yapay tatlandırıcılar ile ilgili de tartışmalar yapılmaktadır. Bazı çalışmalar göre vücudun yapay tatlandırıcıları normal şeker gibi algıladığı ve kilo kontrolüne yardımcı olmadığı tespit edilmiştir.

Meşrubatların yanı sıra sıcak içeceklerde kullanılan şeker de ciddi bir kalori alımına karşılık gelebilmektedir. Örneğin günde 10 bardak çay içen ve her bir bardağına 2 küp şeker koyan bir kişi günde ekstra 180 kalori alır. (1 küp şeker 9 kaloridir) Diğer yandan kahveye eklenen krema da yağdır ve yüksek kalorilidir.

 Alkollü içecekler de yüksek kalorileri sebebiyle kilo alımına neden olurlar. Örneğin 360 ml bira 153 kalori, 150 ml kırmızı şarap ise 125 kaloridir. Alkol karaciğerde kısa sürede yağa dönüşür. Konsantrasyonu bozar ve merkezi sinir sistemi üzerinde uyuşturucu etkiye sahiptir. Alkollü içeceklerin de tıpkı meşrubatlar gibi besin değeri son derece zayıftır. Ayrıca alkollü içecekler, çay ve ve kahve gibi diüretiktir ve vucüttan su atımına neden olurlar.

Tüm bu veriler göstermektedir ki içecek tercihlerimizi yaparken çok dikkatli olmalıyız. İçeriğinde şeker ya da yapay tatlandırıcılar bulunan hazır içeceklerden olabildiğince uzak durmalı, sıcak içeceklerde şeker kullanımına son vermeliyiz. Alkol tüketiyorsak bunu sınırlamalıyız. Bunların yerine su, ayran, süt, kefir, taze sıkılmış meyve suları, maden suları, şekersiz çay, kahve ve bitki çayları gibi sağlıklı alternatiflere yönelmeliyiz. Diyet yaparken içtiklerimizi de hesaba katmayı unutmamalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...