Ramazan ayı kilo verme ayı mı?
Bana sürekli sorulan soru; Ramazan da
nasıl diyet yapacağım. Kilo vermek istiyorum ramazanı bekliyorum.
Aslında yıllardır resmen ramazan davulu
çalıyoruz ben ve meslektaşlarım olarak, ramazan ayı kilo vermek amaçlı değil
diye. Allah rızası için tutuyoruz orucu. Bu sebeple bu dönemde tam tersine kilo
bile alınabilir. Neden mi ?
Yapılan araştırmalarla desteklenen bu
sonuç söyle açıklanıyor: Ramazanda daha az kalori alsak bile, hem daha az
hareket edilmesi hem de alınan besinlerin metabolizma açısından depolanma gerektiği
şekilde algılandığı içinbu ay kilo almak için daha elverişli bir ortam
yarattığını gösteriyor.
Diğer yandan uzun süre aç kalan vücutta
metabolizmamız pek çok değişikliğe uğrar. Oruç tutarken hem sağlıklı hem de
formda kalmak için beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sahurda nasıl
beslenilmesi gerektiği ile ilgili ipuçlarını bir önceki yazımda paylaşmıştım.
Bu yazıda ise iftarda nasıl beslenelim sorusuna cevap bulacağız.
İftarınızı hafif açın ve 4 öğüne bölün:
15-16 hatta sahura kalmıyorsanız 20
saati bulan açlıktan sonra bedeninizi bir anda overdose yemek (aşırı yemek
yükleme) tüketerek, hem midenizin çok çalışmasına hem de vücuttaki diğer
fonksiyonların aşırı çalışması ve yorulmasına neden olmayın.
Bu tarz yüklemeler bir anda oluşan yoğunluk
ile mide ve sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir ve kan şekerinizi aniden
yükselterek kendinizi daha halsiz hissetmenize neden olabilir. Bu sebeple
yiyeceklerimizi öğünlere bölerek tüketeceğiz. Nasıl mı?
I. Öğün
İftarınızı hurma
ya da zeytinle açtıktan sonra üzerine bir bardak ılık su
içelim. Böylece uzun süre boş kalan midenizi yemeğe alıştırmış olalım.
Çorba ve salata gibi hafif yemeklerle devam ederek ana öğüne geçmeden önce
yarım saat ara verelim. Hem doyma sinyalini arttıralım hem de kan şekeri
ve vücut fonksiyonlarını alıştırarak geçiş sağlayalım.
II. Öğün:
Ana öğününüzde
ekmek-pilav-makarna dengesine dikkat edin. Zeytinyağlılar, etli /etsiz sebze ve
bakliyat yemekleri, yoğurt, cacık,ayran, komposto, salatalar, çorbalar ve hafif
sütlü tatlılar bu öğüne eklenebilir.
III. ve IV.
Öğünler:
Ana öğünden en az 1
saat sonra ve 1 er saat arayla bir tabak karışık meyve salatası, bir kase
yoğurt veya bir avuç ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişlerden birini
tüketebilirsiniz.
İftar ile sahur arasında 2,5 Litre su
tüketin:
Hem yazılarımda hem de danışanlarıma
vurguladığım konu aşırı sıvı kaybı ve elektrolit kaybının engellenmesi.
Kalp sağlığımız açısından çok önemli olan bu konu vurgulamamızın sebebi;
Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk
gelmesi sebebiyle su tüketiminiz en çok dikkat etmeniz gereken konu. 1 litresi
sahurda ve 1 bardağı iftarı açarken olmak üzere iftar ile sahur arasında en az
2,5 litre su tüketin. Çay ve kahve yerine kompostolar,çorbalar ve ayran
tüketmeyi tercih edeceğiniz diğer sıvılar olmalı.
Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
Yağlı, tuzlu ve baharatlı gıdalar daha
çok susuzluk hissetmenize ve gün boyu su tüketemediğiniz için de yüksek
tansiyon ve ödem gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmanıza neden
olabilir.
İftar sonrası hamur tatlıları,
kurabiyeler ve börekler gibi karbonhidrat yönünden zengin gıdalardan uzak
durun. Bunlar hem daha çabuk acıkmanıza neden olur hem de kilo almanıza.
Turşu, salamura, tuzlanmış kuru yemişler, pastırma ve sucuk gibi şarküteri
ürünleri ve hamur işlerinden kaçının.
Sigara Kullananlar:
İftarınızı sigara ve çakmakla açmayı
bekliyorsanız büyük bir hata içindesiniz. Çünkü metabolizmanız hassas,
vücudunuzda dengeler değişmiş ve palamayaya hazır bir bomba gibi adeta.
DİKKAT: Oruçlarını sigarayla açanlar ani
bir kalp krizi ile karşılaşmaya kendilerini hazırlasınlar. Bu konuda dikkatli
olmanızı özellikle tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder