Ramazan ayının gelmesine sayılı gün kaldı. Şimdiden oruç tutacaklara Allah
kabul etsin diyorum. Ramazan ayında beslenme konusunda sizlerle farklı
öğünlerle ilgili yazılarımı paylaşacağım. İlki sahurda NE YAPALIM.
Sahurda Bol Su Tüketin:
Malum bu yıl Oruç ayı, yaz sıcaklarının en yoğun olduğu bir dönemde olacak.
Bu yüzden sahurda özellikle su tüketimi çok önemli. Sahurda 1 litre
sutüketmeniz vucüdunuzun susuz kalmasını engelleyecek. Özellikle çalışan
kişilerde iş performansını etkileyen kafein ( kahve tüketimi ) önemli. İş
performansları etkileneceği için alışkanlıklarından vazgeçemez durumda olabilirler.Bu
durumda, 1 kupa filtre kahve içebilirler ancak bu durumda su tüketimlerini 2
bardak arttırmalılar. Sütün içeriğindeki su miktarı ve aynı zamanda protein
zengini olması sebebiyle sahurda 1 bardak içilmesinde fayda var. Yapılan
bilimsel çalışmalarda açlığa olan ihtiyacı azaltan besinler arasında süt ilk
sırada. 1 bardak süt sizi yaklaşık 5 saat kadar tok tutmaya yetebiliyor.
Protein Ağırlıklı Beslenin:
Süt gibi protein yönünden zengin olan yumurta, yoğurt ve peynir gibi
besinlere sahur sofranızda muhakkak yer verin. Kan şekerinizi yükseltmeyen bu
gıdalar, midenizin boşalma süresini uzatarak açlık hissetmenizi
geciktirecektir. Bu gıdalar başta kalsiyum olmak üzere vitamin ve mineral
ihtiyacınız karşılamaya da yardımcı olacak.
Sebze ve Meyve Tüketin:
Vücudunuzun gün boyu kaybedeceği vitamin ve mineral ihtiyacını sahurda
sebze ve meyve tüketerek karşılayın. Sebze ve meyveleri söğüş şeklinde
hazırlayarak tüketebilirsiniz. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler
tüketilirse hem daha tok tutacaktır hem de B vitamini yönünden daha zengin bir
şekilde beslenmiş olursunuz.
Sahurda Ne Tüketilmemeli:
Tuzlu ve baharatlı gıdalar daha çok susamanıza neden olacağından
tüketilmemeli. Bu sebeple salam, sosis, sucuk gibi baharatlı gıdalar ve zeytin
gibi tuzlu gıdalardan kaçının ya da çok az tüketin. Ama bence kesinlikle
tüketmeyin ...Belki ekstra bir kase çorba tokluk hissinizi daha uzun sürmesini
destekler. Seven danışanlara kahvaltı öğünü ile beraber öneririm. Özellikle
sıcaklarda soğuk tahıllı çorbalar muhteşemmmmm.
Börek ve kızartmalar gibi yağlı gıdalar sindirim güçlüğüne ve mide
rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca bu gibi gıdaları, metabolizmanın
yavaş çalıştığı sahur saatlerinde tüketmeniz vücudunuzda yağlanmaya neden
olacaktır. Şekerli gıdalar insülin dengesini bozacağı için daha erken
saatlerde acıkmanıza neden olabilir. Sahurda çok şekerli gıdalar tüketmeyin ve
hakkınızı iftara saklayın.
Sonuç olarak;
· Süt
grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu yiyeceklerden en az bir çeşit sahur
sofranızda bulundurun.
· Tuzlu,
baharatlı, şekerli ve yağlı gıdalar tüketmeyin.
· 1
litre su için.
· Sahurda
beslenmeyi hafife almayın ve abur cuburla sahuru geçiştirmeyin.
· Sahura
kalkmadan oruç tutmayın.
· Size
sahurda ve iftarda tok tutacak ve sebze yemenizi de sağlayacak çorba
önerisi...(soğuk domates çorbası)
GAZPACHO ( soğuk domates çorbası) MALZEMELER;
1.5 kilo olgun domates
2 yeşil orta boy dolmalık biber( ya da beş sivribiber)
2 diş sarımsak
2 dilim ekmek(beyaz)
4 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı sirke
2/3 su bardağı domates suyu
½ çay kaşığı şeker
tuz, karabiber
servis yapmak için buz, 2 katı pişmiş yumurta (isteğe bağlı)
YAPILIŞI;
Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra ikiye bölün ve çekirdeklerini
çıkarın. Biberleri iri iri doğrayın mutfak robotunda çekin.Domates, sarımsak,
ekmek, zeytinyağı ve sirkeyi ilave edip karıştırın. Domates suyunu, şeker
tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra tekrar karıştırın. Karışım
koyu ancak çok koyu olmamalı. Mutfak robotunda kıvamına gelinceye kadar
karıştırdıktan sonra süzgeçten geçirin ve derin bir kaseye alıp
buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Buzdolabında 12 saatten daha fazla
tutarsanız tekrar suyunu bırakacaktır. Garniture için ekmeklerin kenarını
kesin küpşeklinde doğrayın. Bir tavada yağı kızdırın ekmekleri 4-5 dakika
kızartın. Kağıt havlu üzerinde yağını çektirin. Salatalığı, soğanı, biberleri
ufak ufak doğrayıp çorbaya ilave edin . Servis yapmadan önce buz
parçalarını çorbaya koyup karıştırın. Katı yumurtayı ufak ufak doğrayın
çorbanın yanında kızarmış ekmekle birlikte servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder