SONBAHARDA BESLENME


SONBAHAR geldi enerji seviyeniz mi düştü? Uykunuzu düzene soktuğunuz ve stresi azalttığınız halde aşırı yorgun mu hissediyorsunuz? Eğer evetse, yalnız değilsiniz. Ülkemizde ki birincil hasta başvurularının neredeyse 3’te biri önemli ölçüde yorgunluk bildiriyor.

Sonbahar Depresyonuna şimdi okuyacaklarınızla elveda edin…
Yazdan sonbahara geçişte güneşin etkisini azaltması ile ısı değişimlerine maruz kalan cilt ve metabolizma, soğuk hava ile daha kolay mücadele etmek için yavaşlamaya başlar.  Güneşin etkisi azaldığı için anksiyete, depresyon ve yorgunluk hissinde artış görülür. Önleminizi ve vereceğim beslenme kombinasyonlarını uygulayın derim. Aksi halde önlem almazsanız kronikleşebilir.
Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma riski de artar.
Ayrıca sağlık boyutunda düşündüğümüz zaman midedeki zararlı bakteriler de midede reflu ve gastrit yaratarak derin uykuyu engelleyebilir. Hem de anemiye sebep olabilir. Dolaylı olarak yorgunluk yaratabilir. Tabii eğer enerji seviyeniz aşırı derecede düşükse kan değerlerinizi mutlaka ölçtürün derim.
Sonbahar aylarında nasıl besleneceğimizi ve nelere dikkat edeceğimizi bilirsek yukarıda bahsettiğim fizyolojik ve psikolojik sorunlarla karşılaşma olasılığınızı azaltabilirsiniz.
İnsan beyninde serotonin ve endorfin adı verilen iki hormon vardır. Bunlar rahatlık, mutluluk ve huzur gibi duygular verir. Çikolata gibi tatlı gıdalar tüketildiğinde serotonin ve endofrin artışı olur ancak şekerli gıdalar kan şekerinde ani artış ve düşüşe neden olacağından sağlayacağı mutluluk geçicidir. Ancak doğru tüketim şekli bilinmelidir.
2010 yılında yapılan bir çalışmada sebze, meyve ve faydalı yağlar içeren diyet ile beslenenlerde, işlenmiş ve yağlı besinlerle beslenenlerden yarı yarıya daha az anksiyete ve depresyon oluştuğunu ortaya koydu.
Omega 3 yağ asidi, depresyonu önler ve depresyon tedavisinde kullanılır. Balıkta, cevizde ve sebzelerden semiz otunda bolca bulunur. Sonbahar ayları balıkların da bollaştığı aylardır özellikle lüfer ve palamut sık sık tüketmekte büyük fayda var.
B12 vitamini eksikliği depresyon üzerinde etkilidir. Yumurta, et, süt ve yoğurt  gibi hayvansal ürünlerde yoğun olarak bulunur.  Yüksek proteinli besinler endofrin ve serotonin hormonunu arttırır. Sonbahar aylarında beslenmenizde protein içeriği yüksek besinlere daha çok yer verin.
Folik asit eksikliği ve selenyum eksikliği depresyona, mutsuzluğa ve karamsar düşüncelere neden olabiliyor. Yeşil ve lifli sebzeler folik asitçe zengindir. Yumurta, tam tahıllar ve ton balığı ise elenyum zengini besinlerdir.
Sonbahar aylarında toksin atımını hızlandırmak ve vücudumuzu canlandırmak için günlük 8 su bardağı su tüketimini ihmal etmemek bununla beraber taze sıkılmış bazı meyve ve sebze sularının da tüketimini arttırmak çok doğru olacaktır.
C vitamini bağışıklık siteminizi güçlü tutarak hastalanmanızı engeller. Kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, dutsu meyveler dediğimiz berryler, kabak, brokoli ve yeşil salatalar C vitamin almanızı sağlayacak besinlerdir.
Sonbahar aylarında kullanılmasını önereceğim bir başka bitki ise ginseng. Ginsengi bitki olarak bulmamız pek mümkün olmadığı için multi vitaminlerle desteklenmiş preparatlar olarak besin takviyesi şeklide kullanabiliriz. Yapılan bilimsel araştırmalarda ginsengin fiziksel ve bilişsel yönden olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.  Bağışıklığı güçlendiriyor, konsantrasyonu arttırıyor. Ginsengin nörotransmitter dengesini sağladığı da kanıtlanmış bir gerçek. Dolayısıyla stres ve anksiyete belirtilerinde olumlu etkilere sahip. Ancak her ginseng aynı etkiye sahip değil. Ginseng kullanırken standardize edilmiş ve panax ginseng G115 içermesine ve multi vitaminlerle desteklenmiş olmasına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.
Sabah kalkıp ilk tüketimi kahve ile yapıyorsanız, daha da yoruyor olabilir. Çoğumuz sabahları uyanabilmek için kahve veya çaya yöneliyoruz ama bu iki sebepten dolayı yorgunluğumuzun esas nedeni olabilir. Birincisi, fazla tüketildiğinde, kahve uyuyan metabolizmanızın birdenbire aşırı çalışmasına yol açar. İkincisi ise; kafeinin dehidrasyon yani su kaybına neden olan etkisidir. Uyandığınız zaman zaten saatlerdir su içmediğiniz için su kaybı yaşamaya eğilimlisinizdir. Önemli olan kafeini ölçülü tüketmek ve dehidrasyonu önlemek için kahvenizle aynı zamanda dolu bir bardak su içmektir.
Yorgunluğunuz için beslenme çözümleri
Sonbahar depresyonuna karşı alacağınız besin siperleri
Şimdiye kadar hangi yiyecekleri tüketmeniz ve hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiği konusunda yeteri kadar bilgilendiniz. Ancak, bazı yiyecekleri (ikili) veya (üçlü) yediğinizde, ayrı ayrı yediğinizde gösterdiği faydadan çok daha faydalı olabileceklerini biliyor muydunuz?
İşte sağlığınızı korumanızı sağlayacak ve sizi sonbahar depresyonuna karşı koruyacak harika besin karışımları.
Yumurta ve kavun ve süt
Kaliteli protein, kompleks karbonhidrat ve süt. Kahvaltınızda mutlaka süt, yumurta yanında ince bir dilim kavun eklemeniz muhteşem olur.
Multivitaminler ve ginseng :
Yapılan son araştırmalar, Ginseng ve Multivitaminlerin bir arada bulunduğu besin kapsüllerinin, yalnız multivitamin içeren kapsüllere oranla fiziksel ve mental aktivitelerde daha yüksek etkinlik gösterdiği göstermiş. Sonbahar depresyonuna veda etmek istiyorsanız bu birleşimi mutlaka beslenme takviyesi olarak alın derim. Ben danışanlarımda bu birleşim için en doğru tercih olan pharmaton kullanımını öneriyorum.
Pembe greyfurt ve avokado
Bir arada tüketerek faydalarını maksimum seviyeye yükseltin. Salatalarda harika olur. Likopen ve E vitamin gücünü birleştirin.
Brüksel lahanası ve zeytinyağı
Lutein ve zeaksantin gücü ile zeytinyağının yağ asit örüntüsünün gücünü birleştirin.
Elma ve bitter çikolata fondü ve süt beraber tüketin.
Elmadaki kuersetin gücü, bitter çikolatada bulunan antioksidanlar ile tüketildiğinde artan serotonin hormon gücü ile sütle birleşince oluşan triptofanın etkisiyle depresyona karşı güçlü bir siper yaratır hem de kalbinizi de koruma altına alırsınız.
Bağışıklık için yeşil su:
Maydanoz (1/2 demet), Semizotu (1/2 demet) 2 tane Salatalık, Taze zencefil cok az, Kereviz sapı ve 1 yeşil elma 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...