Obezite ve Probiyotikler
Dünya Sağlık Örgütü 2014 verilerine göre obezite 1980 li
yıllardan günümüze 2 kattan fazla artmıştır. 18 yaş üstü yetişkinlerde 1.9
milyar kişi kilolu ve 600 milyon kişi
ise obezdir. Bir başka deyişle dünya yetişkin nüfusunun %39’u kilolu ve %13’ü
obezdir. Çocuklardaki durum da bundan farksızdır.
Obezitenin gelmiş olduğu ürkütücü boyut özellikle son
yıllarda bilimsel çalışmaları hızlandırmış ve obeziteye karşı yöntemler
geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmalar günümüzde de hızla devam
etmektedir ve beslenmede yapılacak bazı değişiklikler yoluyla obezitenin
sınırlandırılmasının mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Bu konuda yapılan bazı çalışmalar probiyotikler üzerine
odaklanmıştır. Yapılan araştırmalar doğal bağırsak bakterilerinin obezite,
diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar üzerinde rol oynadığını göstermiştir.
Örneğin 2012 yılındaki bir çalışmada kalın bağırsakta yaşayan bakterilerin
enerji yakan kahverengi yağların aktivitesini yavaşlattığı belirlenmiştir.
Obez bireylerin bağırsak florasının normal kilolu kişilerden
farklı olduğunu belirleyen çalışmalar bulunmaktadır. Bu farkın yüksek yağlı ve
düşük lifli diyet kaynaklı olabileceği düşünülmektedir.
Bir çalışmada probiyotik takviyesi ile bağırsak mikrobiyota
dengesinin sağlıklı kiloyu teşvik eden bakterilerin lehine sonuç verip
vermeyeceğine bakılmıştır. Bu hipotezi denemek için obez olan kadın ve
erkeklerden oluşan 125 kişi ile çalışılmıştır. Deneklere 12 haftalık kilo verme
diyeti uygulanmış ve sonrasında 12 haftalık kilo kontrolü diyeti ile devam
edilmiştir. Katılımcıların yarısına Lactobacillus rhamnosus sınıfı bakteri
içeren hap, diğer yarısına ise plasebo verilmiştir.
İlk 12 haftalık periyod
sonunda probiyotik grubundaki kadınlar ortalama 4.4 kg kilo vermişken,
plasebo grubundaki kadınlarda ise kilo kaybı 2.6 kg olmuştur Erkeklerde
ise placebo ile probiyotik hap alan gruplar arasında kilo kaybı açısından
anlamlı bir kilo kaybı farkı belirlenmemiştir. Araştırmacılar probiyotiğin
erkeklerde etkili olmamasının nedeninin kullanılan dozun azlığından
olabileceğini düşünmektedir.
12 haftalık kilo
kontrolü döneminde plasebo grubundaki kadınların kilosu stabil kalmışken
probiyotik grubundakiler kilo vermeye devam etmişler ve toplam kilo kayıpları
5.2 kg’ye ulaşmıştır. Böylelikle 24 hafta sonunda probiyotik kullanan kadınlar
diğerlerine kıyasla 2 kat fazla kilo vermişlerdir. Probiyotik kullanan
kadınlarda aynı zamanda iştahı düzenleyen leptin hormonunda ve obezite ile
ilişkili olan bağırsak bakterilerinin konsantrasyonunda azalma tespit
edilmiştir.
Bu çalışmada kullanılan bakteri Nestle’nin Avrupa’da satılan
yoğurtlarında bulunan Lactobacillus rhamnosus’tur. Araştırmacılar, farklı
yoğurt türlerinde bulunan bakteri suşlarının da benzer etkileri olabileceğini
düşünmektedirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder