Pırasanın Faydaları
Pırasa; yakın akrabaları
sarımsak ve soğan gibi popüler olmasa da onlar kadar değerli besin içeriğine
sahiptir. Eğer beslenmenizde pırasaya
yeteri kadar yer vermiyorsanız “allium” ailesinin bu değerli üyesinin aşağıda
belirttiğim faydalarını okumanızı öneririm.
Düşük kalorisine karşılık
içeriğindeki yüksek lif oranıyla daha uzun süren doygunluk hissi sağlar,
bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın önlenmesi ve giderilmesine
yardımcı olur. İçeriğindeki lifler sayesinde sindirim sistemini temizleyerek
toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Pırasa, bir flavonoid olan
kaempferol açısından çok zengindir. Kaempferol, nitrik oksit üretimini
arttırarak kan damarlarının rahatlatır ve hipertansiyon riskini düşürür.
Kaempferol, reaktif oksijen türlerine karşı kan damarlarının korunmasında rol
oynar. Bu özelliği sayesinde kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. İçeriğinde
bulunan yüksek miktarda folat, homosistein seviyesini düşürerek yine kalp
sağlığının korunmasında etkili olan bir diğer unsurdur. Yeterli folat alımı
hamilelikte de son derece önemlidir. Folat eksikliğinin doğum kusurlarına neden
olduğu bilinmektedir.
Pırasa tıpkı sarımsak ve
soğan gibi sülfür bileşiklerinden zengin bir besindir. Bu bileşiklerden zengin
olan besinlerin kanser önleyici etkisi olduğu araştırmalarda gösterilmiştir.
Özellikle prostat, mide ve kolon kanserine karşı koruyucu etkisi bilinmektedir.
Pırasa A vitamininden çok
zengindir. 100 gram
pırasa tükettiğinizde günlük A vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılamış
olursunuz. A vitamini oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve
enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin sağlıklı gelişiminde rol oynar.
A vitamini retinanın korunmasını sağlayarak göz sağlığının korunmasında etkili
olur. Pırasa aynı zamandan lutein ve zeaksantinden de çok zenginidir. Bu
bileşikler de gözdeki dokuları oksidatif stresten korur ve bu sayede katarakt
ve yaşlanmaya bağlı gelişen makula dejenerasyonunun önlenmesinde fayda sağlar.
Pırasa şaşırtıcı derecede iyi
bir C vitamini kaynağıdır. 100
gram pırasa tükettiğinizde günlük C vitamini
ihtiyacınızın %20 sini karşılamış olursunuz. Pırasa demir yönden de oldukça
zengin bir besin ve 100
gram tüketildiğinde günlük ihtiyacın %25 ini
karşılanabiliyor. Demir içeren besinlerin C vitamini içeren besinlerle birlikte
alınması önerilir çünkü C vitamini demir emilimini arttırır. Pırasa ise bu
bağlamda özel bir besin çünkü her ikisinden de zengin. Demir eksikliğine bağlı
anemisi olanlar için ideal.
Pırasayı yemeklerinizde,
çorbalarınızda, salatalarınızda ve hatta böreklerinizde değerlendirebilirsiniz.
Bağışıklığın korunması ve güçlendirilmesinde etkili olan A ve C vitaminlerinden
zengin olan pırasayı içinde bulunduğumuz kış aylarında mutfağınızdan eksik etmeyin
derim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder