BİRLİKTE DAHA FAYDALI
Tükettiğimiz her bir besin
içeriğindeki bileşikler itibariyle birbirinden farklıdır. Kimisi bir ya da bir kaç besin ögesinden çok
zenginken diğeri başka bir ya da birkaç besin ögesini iyi miktarda içerir. Bu sebeple tek bir besin ile beslenmek
ihtiyacımız olan her şeyi içermediğinden beslenmede çeşitliliğe gidilmesi
gerekmektedir. Örneğin et ürünleri proteinden, süt ürünleri kalsiyumdan,
sebzeler ve meyveler vitamin ve minerallerden zengindirler ve ancak hepsinden
tüketildiğinde vücudumuzun ihtiyacı karşılanmış olur.
Bazı besinleri eş zamanlı
tüketmek ise onların içindeki bileşiklerin vücutta daha iyi emilmesine yardımcı
olarak sağlanacak faydayı arttırır. Aşağıda birlikte tüketilmesi durumunda daha
faydalı hale gelen besinler ilişkin bilgiler bulunmaktadır.
Siyah-Yeşil Çay + Limon:
Yeşil çayda bulunan
kateşinler ve siyah çayda bulunan teaflavinler adlı antioksidanlar kalp
hastalıkları ve kanserlere karşı etkilidirler. Yeşil ya da siyah çayınıza
ekleyeceğiniz limon dilimleri ya da limon suyu bu antioksidan maddelerin daha
iyi emilmesini sağlayarak çayınızı daha faydalı bir hale getirir. Tam tersi olarak
çaya eklenen süt çayın antioksidan kapasitesini azaltmaktadır.
Demir + C Vitamini:
Besinlerde bulunan demirin
emilimini arttırmak için C vitamini içeren besinlerle birlikte alınmalıdır. İyi demir kaynakları olan et, bakliyat ve
ıspanak ile birlikte C vitamininden zengin olan biber, domates, kivi, portakal
ve çilek tüketilmelidir. Daha iyi demir emilimi sayesinde kaslar ve beyin başta
olmak üzere tüm vücuda daha çok oksijen taşınır ve kendinizi daha enerjik
hissedersiniz.
Salata + Yağ:
Yağsız salatalar lezzetsiz
olduğu gibi yağda çözünen vitaminler ve lutein-likopen gibi antioksidanların
emilimi açısından da doğru değildir. Salatanıza ekleyeceğiniz zeytinyağı ya da
sağlıklı yağlardan zengin olan avokado ile salatanızı daha yararlı hale
getirebilirsiniz. Tabii ki kaloriyi çok
yükseltmemek için kullanacağınız yağ miktarını sınırlandırarak… Örneğin domates
salatanıza avokado ekleyerek domatesteki likopenden daha fazla yararlanırsınız.
Prostat kanserine karşı bu ikili en etkili beslenme önerisidir.
Prebiyotik +
Probiyotik:
Probiyotikler bağırsaklarda
bulunan faydalı bakterilerdir. Yeterli probiyotik bulunmaması durumunda
besinlerin emilimi eksik olur ve bağışıklık sistemi negatif yönde etkilenir.
Prebiyotikler ise probiyotiklerin beslenmesi için gereklidir. Sebzeler,
meyveler ve tam tahıllarda bulunan lifler prebiyotik özelliktedir. Probiyotik özellikteki yoğurt ve kefir ile
birlikte prebiyotik meyve-sebze ve tam tahıl tüketimi doğru bir yaklaşım
olacaktır. Evde hazırlayacağınız meyveli yoğurtlar ya da kefirle birlikte
tüketeceğiniz tam tahıllı gevrekler bağırsaklarınızdaki faydalı bakteri
sayısını arttırmanıza yardımcı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder