Mayalanmış bir süt içeceği olan kefir bizim geleneksel içeceklerimizden. Oysa ki batı dünyası onu tıpkı yoğurt
gibi yeni keşfetti. Kefir süt ürünleri grubundaki en değerli
besinlerden biri olmasına karşın süt, peynir ve yoğurda kıyasla
kefiri genellikle çok daha az tüketiriz. Sanırım bunun
nedeni tadının pek çokları için çok hoş
olmaması...
Kefir, pek çok besin ögesinden zengin olmakla birlikte onu
özellikle değerli kılan özelliği bağırsak dostu bir içecek olmasıdır. Tıp
biliminin atası kabul edilen Hipokrat'ın
"Tüm hastalıklar bağırsakta başlar" sözünü doğrulayan
yakın dönem bilimsel çalışmalar sonucunda bilim dünyası, bağırsak
sağlığını
koruyan pre ve probiyotik özellikteki besinleri mercek altına almışlardır. Bağırsak
sağlığının tüm
vücut sistemlerinin sağlıklı işleyişinde rol oynadığının
bilimsel çalışmalarla kanıtlanması, bağırsak
sağlığını
koruyan faydalı bakterilerden zengin yoğurdu ve
kefiri ilgi odağının merkezine oturtmuştur.
Kefirin içeriğinde bulunan (yoğurtta da bulunur) canlı
organizmalar bağırsaklarımızın doğal yapısında bulunan faydalı
bakterilerdir. Bu faydalı bakteriler bağırsaklarımızdaki
zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyerek bağışıklık
sistemimizin güçlenmesine yardımcı olurlar. Kefirdeki probiyotik özellikteki bu
bakteriler yoğurtta bulunanlara kıyasla 3
kat fazladır ve dolayısıyla bağırsak sağlığına etkisi açısından
kefir yoğurttan çok daha değerlidir.
Kefir içeriğindeki yararlı bakterilerin
yanı sıra protein, vitaminler, mineraller,
enzimler ve diğer besin ögeleriyle insan sağlığı için sayısız faydalar sağlar. Özellikle kalsiyum, fosfor ve magnezyum
mineralleri ile A, C, D ve K vitaminleri, biotin
ve triptofandan çok zengindir.
1 bardak (250 ml) kefir günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık
%30'unu karşılamaya yeterlidir. Diğer süt
ürünlerindekine benzer miktarda kalsiyum bulunur ama süt yerine kefir tükettiğinizde
aynı zamanda bağırsak sağlığı için gerekli olan probiyotikleri de bonus
olarak almış olursunuz. Laktoz duyarlılığı
sebebiyle süt içemeyenlerin de tercih edebileceği bir içecektir kefir.
1 bardak kefir tükettiğinizde yaklaşık 10 gram protein almış
olursunuz. Üstelik kefirdeki protein tüm esansiyel aminoasitleri içerir. Çok
iyi bir protein kaynağı olması sebebiyle vücut geliştirenlerin
tercih ettiği bir içecektir. İçeriğindeki
triptofanın sinir sistemini rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Kefir,
kalsiyum ve magnezyumdan da zengindir ki her iki mineralin sinir sisteminin sağlıklı işleyişinde
rolü bulunmaktadır.
Kefir biyotin (B7 vitamini) açısından en
iyi kaynaklardan biridir. Biyotin diğer B grubu vitaminlerin vücut tarafından
emilmesinde görevlidir. Vücutta B grubu vitaminlerin yeterli olması
böbrekler, karaciğer ve merkezi sinir siteminin normal işleyişi için
gereklidir. Cilt ve saçların sağlıklı görünümünü sağlar ve enerji üretimini teşvik
eder. Ayrıca depresyonda olan kişilerde
gelenllikle B grubu vitaminler eksiktir.
Glisemik indeksi çok düşüktür ve kan şekerinde ani
dalgalanmalara neden olmayan kefir uzun süren tokluğa ve
dolayısıyla kilo kontrolüne yardımcıdır. 1
bardak yağlı sütten yapılmış kefir
yaklaşık 150 kaloridir. Yağsız kefir için bu miktar 100 kalori civarındadır.
Marketlerde satılan kefir ürünleri oldukça pahalı ama
evde kendiniz kefir taneleri temin edip süte mayalayarak kefir içeceği elde
edebilirsiniz. İnternet ortamında kefir yapımına ve
kefir tanelerinin teminine ilişkin çok sayıda bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder