Havucun Faydaları
Havuç tatlımsı tadıyla
sebzeler arasında en sevilenlerden bir tanesi. Üstelik kolay ulaşılablir bir
sebze, her mevsimde havuç temin etmek mümkün. Atıştırmalık olarak tek başına
tüketilebileceği gibi, yemekler, çorbalar, hamur işleri, salatalar ve garnitürler
gibi pek çok farklı alanda kullanılabiliyor.
Havuç, bu geniş ilgiyi sağlığımız için sunduğu sayısız fayda ile
fazlasıyla hak ediyor.
100 gramında sadece 40
kalori bulunuyor. Bu miktardaki havucu tükettiğinizde günlük A vitamini
ihtiyacınızın tamamını, biotin ihtiyacınızın yaklaşık %20 sini, potasyum, C
vitamini B6 vitamini ve lif ihtiyacınızın da yaklaşık %10’unu karşılamış
oluyorsunuz. Bunlarla birlikte havuç antioksidan fitokimyasallardan da çok
zengin. Bu fiyokimyasallar arasında
katotenoidler (alfa-karoten, beta-karoten, lutein), hidroksisinnamik asitler
(kafeik asit, kumarik asit, ferulik asit), antosiyanidinler (siyanidinler,
malvidinler) bulunmakta. Bu fitokimyasallar havucun rengine göre farklı
oranlarda bulunur. Kırmızı ve mor renkli havuçlar antosiyaninlerden, turuncu olanlar ki en yangın tüketilenler
bunlardır betakarotenden, sarı havuçlar ise luteinden zengindirler.
Hollanda’da 10 yıl devam
eden bir araştırmada sebzeler ve meyveler renklerine göre yeşil, sarı-turuncu,
kırmızı-mor ve beyaz olmak üzere 4 gruba ayrıldı ve kalp sağlığı üzerindeki
etkilerine bakıldı. Araştırma sonucuna göre kalbi en fazla koruyanlar havucun
da içinde bulunduğu sarı-turuncu renkli kategorisindekiler oldu. Bu grup içinde
de havuç kalp hastalıklarından korunmada en etkili besin olarak açıklandı.
Araştırmaya katılanlar arasında en az havuç tüketenlerin kalp hastalıkları
riskinin azaltılmasında en sonda geldiği ortaya kondu.
Havuç tüketmenin sağlık
üzerinde en çok bilinen etkisi göz sağlığı üzerinedir. Bu konudaki çalışmalar
karotenoidler ve özellikle beta-karotenin (vücutta A vitaminine dönüşür) retinayı koruduğunu, göz kuruluğunu önlemede
etkili olduğunu ve yaşlanmaya bağlı oluşan katarakt ve makula dejenerasyonu
riskini azalttığını ortaya koymaktadır.
A vitamini eksikliğini gece körlüğüne neden olduğu bilinmektedir.
Havuç tüketmenin diğer
faydaları arasında kanser önleyici etkisi sayılabilir. İçeriğindeki
karotenoidler başta olmak üzere antioksidanlar, vücutta serbest radikallerin
azaltılmasını sağlayarak havucu anti kanser özellikte bir besin haline getirir.
Farklı araştırmalarda beta-karotenden zengin besinlerin akciğer, kolorektal,
lösemi ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkisi olduğu belirlenmiştir.
Harvard Üniversitesi
tarafından yapılan bir çalışmada ise beta-karotenden zengin sarı ve turuncu
sebze-meyvelerin spermleri güçlendirdiği ve sperm kalitesini arttırarak erkek
fertilitesini olumlu etkilediğini göstermiştir. Her ne kadar sarı ve turuncu
sebze ve meyvelerin bu etkisi olduğu ortaya konsa da bunlar arasında en etkili
olan besin ise havuç olarak açıklanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder