Gece Yeme Sendromu

GECE YEME SENDROMU

Gece Yeme Sendromu (NES - Night Eating Syndrome) ve Uyku ile ilişkili Yeme Sendromu (SRED - Sleep Relating Eating Disorder) sıklıkla birbirine karıştırılan ancak birbirinden tamamen farklı olan yeme bozukluklarıdır. SRED uykudan uyanarak bilincin kısmen ya da tamamen kapalı olduğu durumlarda yemek yenmesidir. Yani eylem bilinçsizdir. Oysaki Gece Yeme Sendromu-NES olan kişilerde gece iştah artışı olur ve yeme eylemi tamamen bilinçli bir şekilde gerçekleşir. Her iki durum da kilo alımına neden olur.

Yapılan çalışmalara göre toplum genelinde %1-%2 arasında kişi Gece Yeme Sendromundan etkilenmektedir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre obezite kliniklerine başvuran kişiler arasında bu oran %15’e kadar çıkmaktadır.

Gece Yeme Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Pek çok insan geceleri kendisini şımartmak için bir şeyler atıştırabilir ancak Gece Yeme Sendromu olan kişilerde bu devamlılığı olan kalıcı bir davranış biçimidir. Aşağıda sıralanan belirtiler sizi tanımlıyorsa bu rahatsızlığın kontrol altına alınabilmesi için psikolojik ve beslenme alanlarında uzmanlardan destek almanız gerekmektedir.

- Akşam yemeğinden sonra günlük enerjinin %25 ve daha fazlasını tüketmek
- Gündüzleri acıkmamak, kahvaltı yapmamak, uyandıktan saatler sonra ilk öğünü yemek
- Gece boyunca yedikleriniz sebebiyle kendinize karşı kızgınlık ve suçluluk hissetmek
- Uyumakta güçlük yaşamak ve bir şeyler yemenin uyumaya yardımcı olduğuna inanmak
- Gece boyunca sürekli bir şeyler atıştırmak
- Çoğunlukla yüksek karbonhidrat içeriği olan besinleri tüketmek
- Gece boyunca yedikleriniz hakkında başkalarıyla konuşmamak ve bunu gizlemek

Kişinin gece yeme sendromundan etkilendiğini düşünmek için bu belirtilerin en az 2 ay süreyle devam ediyor ve haftada en az 2 gün bu davranışların gerçekleşiyor olması gerekmektedir.

Başarısız diyet denemeleri, hormonal bozukluklar ile stres, anksiyete, depresyon ve özgüven eksikliği gibi duygudurum bozuklukları Gece Yeme Sendromunu tetikleyebilmektedir. Gece Yeme Sendromu olan kişilerde depresyon hali gündüzleri düşük seyrederken geceleri depresyonda artış olur. Kişinin durumuna bağlı olarak tedavi süreci psikoterapi+beslenme danışmanlığı+ilaç kullanımı şeklinde olabilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması ve hatta düzenli bir egzersiz programı uygulanması, beslenme günlüğü tutulması, yatma ve kalkma saatlerinin ve özellikle gece yemelerine ilişkin kayıtların tutulması, uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının araştırılması ve gerekiyorsa tedavisi bu sürecin sağlıklı yönetilebilmesi adına uygun adımlar olacaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...