Yoğurt Tüketenlerin Diyabet Riski Azalıyor
Tip 2 diyabet erişkinlerde
görülen ve halk arasında şeker hastalığı olarak ifade edilen hastalıktır. Pankreasta
yetersiz insülin üretimi söz konusudur ya da insülin üretildiği halde insülin
direnci sebebiyle vücut bunu gerektiği gibi kullanamaz. Bu durumda hücrelerin
enerjisini karşılamak için hücrelere gönderilmesi gereken şeker kanda birikir.
Şişmanlık, hareketsiz ve
stresli yaşamın davetiye çıkardığı tip 2 diyabet tüm dünyada en sık görülen
hastalıklardan biridir. Dünyada 366
milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği ve bu sayının 2030 yılına kadar 552
milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Tip 2 diyabetliler kroner kalp
hastalıkları ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklar açısından yüksek risk
altındadır.
Hatalı beslenme ile tip 2
diyabet gelişme riski arasındaki bağlantılar sebebiyle konu üzerinde pek çok
araştırma yapılagelmiştir. Yakın bir zamanda yapılan bir araştırma ise yoğurt
tüketiminin tip 2 diyabet riskini azalttığı yönünde bulgular vermiştir. Yaklaşık 200 bin sağlık çalışanı üzerinde
yapılan 3 ayrı kohort çalışmasında kişilerin sağlık geçmişleri ve yaşam
alışkanlıkları kayıt altına alınmıştır.
Araştırmanın başlangıcında tüm katılımcılar sağlık ve yaşam şekline
ilişkin anketleri doldurmuşlar ve bu anketler her 2 yılda bir yinelenmiştir. Araştırma
başlangıcında katılımcıların hiçbirinde diyabet, kanser ve kardiyovasküler
hastalık bulunmamaktadır. Anketteki süt ürünleri tüketimi ile ilgili soruları
yanıtlamayanlar ise çalışma dışında bırakılmıştır.
Araştırmanın izlem sürecinde
15.156 kişide tip 2 diyabet gelişmiştir. Toplam süt ürünleri tüketimi ile tip 2
diyabet arasında bir ilişki bulunamamıştır. Kişilerin süt, peynir ve yoğurt
gibi süt ürünleri tüketimleri detaylı analiz edildiğinde ise çarpıcı sonuç elde
edilmiştir. Yaş-vücut kitle endeksi gibi kronik hastalık faktörlerine göre
bulgular düzeltildikten sonra yüksek miktarda yoğurt tüketimi ile tip 2 diyabet
gelişme riskinin azalması arasındaki ilişki bulunmuştur.
Elde edilen bulgular 2013
mart ayına kadar yapılmış olan ve tip 2 diyabet ile süt ürünleri tüketimi
arasındaki ilişkiyi araştıran diğer çalışmalar ile meta analiz yöntemi
uygulanarak karşılaştırılmıştır. Bu analize göre her gün 28 gram yoğurt tüketmenin
tip 2 diyabet riskini %18 azalttığı bulunmuştur.
Bu çalışmadan önceki
araştırmalar süt ürünlerindeki kalsiyum, magnezyum ve bazı yağ asitlerinin tip
2 diyabet riskini azalttığını önermekteydiler. Ancak şimdi yoğurttaki
probiyotik bakterilerin, yağların ve antioksidanların bu riski azalttığı
düşünülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder