Brüksel Lahanasının Faydaları

Brüksel Lahanasının Faydaları:

Brüksel lahanası brokoli ve lahananın da aralarında bulunduğu turpgiller ailesinin değerli bir üyesidir. Besin değeri oldukça yüksek olmasına karşın pek çoğumuzun damak tadına hitap etmemesinden ötürü ya da alışkın olmadığımızdan öncelikli sebze tercihleri arasında yer almaz maalesef. Ancak brüksel lahanasının besinsel içeriği ve sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin aşağıda yer alan bilgilerden sonra ona sofranızda daha fazla yer vereceğinizden eminim.

  1. Brüksel lahanası pek çok sebze gibi çok düşük kalorilidir. 100 gr. Brüksel lahanası sadece 36 kaloridir. Düşük kalorisine karşın protein, lif ve pek çok vitamin ve mineralden zengindir.

  1. 100 gram haşlanmış Brüksel lahanası tükettiğinizde 3 gram protein ve 3 gram lif almış olursunuz. Bu sayede günlük lif ihtiyacınızın %10 undan fazlası ve protein ihtiyacınızın yaklaşık %5 ini karşılarsınız.

  1. Antioksidan vitaminlerden olan C vitamini için en iyi kaynaklardan biridir Brüksel lahanası. Özellikle içinde bulunduğumuz sonbahar/kış aylarında bağışıklığı güçlendirmede C vitamini çok etkilidir. 100 gram Brüksel lahanası tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılarsınız.

  1. Brüksel lahanası fitokimyasal antioksidanlardan da çok zengindir. İçeriğinde indol, sulforofan, lutein, zeaksantin ve tiyosiyanat gibi fitokimyasallar barındırır ki bunların kanserlere ve özellikle kolon ve prostat kanserine karşı etkili olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. 

  1. Brüksel lahanası bir başka antioksidan vitamin olan A vitamini için de iyi bir kaynaktır. 100 gramında 754 IU bulunur ki bu günlük A vitamini ihtyacının %15 ine karşılık gelir. A vitamini göz sağlığını korumada etkili temel besin ögesidir. Cilt ve saçları besler, yaşlanma ve kanser karşıtı etkisi bulunmaktadır.

  1. 100 gram Brüksel lahanası günlük K vitamini ihtiyacınızın tamamını hatta fazlasını karşılar. K vitamini kemiklerin formasyonu ve güçlenmesi için gereklidir. Beslenmede yeterli K vitamini bulunması beyinde nöronal hasarı azaltarak Alzheimer hastalığı gelişimine karşı koruyucu etki yaratır. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız K vitaminini sınırlı tüketmeniz gerektiğini unutmayın. K vitamini kanı pıhtılaştırır.

  1. Genellikle folik asit olarak ifade edilen ve B grubu vitaminlerden olan folat açısından iyi bir kaynaktır. Gebelikte folik asit eksikliği nöral tüp defektleri başta olmak üzere doğumsal kusurlara neden olur. Homosistein seviyelerini düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır. 100 gram haşlanmış Brüksel lahanası tükettiğinizde 60mcg folat alırsınız ki bu günlük ihtiyacınızın %15’ini karşılamaya yeterlidir.


  1. Brüksel lahanası potasyum açısından da iyi bir kaynaktır.  100 gramında 317 mg potasyum içerir ve günlük ihtiyacınızın %10’unu karşılamış olursunuz.  Potasyum kan basıncını ve vücudun sıvı dengesini düzenlemeye yardımcıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...