BİRLİKTE DAHA FAYDALI

BİRLİKTE DAHA FAYDALI

Tükettiğimiz her bir besin içeriğindeki bileşikler itibariyle birbirinden farklıdır.  Kimisi bir ya da bir kaç besin ögesinden çok zenginken diğeri başka bir ya da birkaç besin ögesini iyi miktarda içerir.  Bu sebeple tek bir besin ile beslenmek ihtiyacımız olan her şeyi içermediğinden beslenmede çeşitliliğe gidilmesi gerekmektedir. Örneğin et ürünleri proteinden, süt ürünleri kalsiyumdan, sebzeler ve meyveler vitamin ve minerallerden zengindirler ve ancak hepsinden tüketildiğinde vücudumuzun ihtiyacı karşılanmış olur.

Bazı besinleri eş zamanlı tüketmek ise onların içindeki bileşiklerin vücutta daha iyi emilmesine yardımcı olarak sağlanacak faydayı arttırır. Aşağıda birlikte tüketilmesi durumunda daha faydalı hale gelen besinler ilişkin bilgiler bulunmaktadır.

Siyah-Yeşil Çay + Limon:

Yeşil çayda bulunan kateşinler ve siyah çayda bulunan teaflavinler adlı antioksidanlar kalp hastalıkları ve kanserlere karşı etkilidirler. Yeşil ya da siyah çayınıza ekleyeceğiniz limon dilimleri ya da limon suyu bu antioksidan maddelerin daha iyi emilmesini sağlayarak çayınızı daha faydalı bir hale getirir. Tam tersi olarak çaya eklenen süt çayın antioksidan kapasitesini azaltmaktadır.

Demir + C Vitamini:

Besinlerde bulunan demirin emilimini arttırmak için C vitamini içeren besinlerle birlikte alınmalıdır.  İyi demir kaynakları olan et, bakliyat ve ıspanak ile birlikte C vitamininden zengin olan biber, domates, kivi, portakal ve çilek tüketilmelidir. Daha iyi demir emilimi sayesinde kaslar ve beyin başta olmak üzere tüm vücuda daha çok oksijen taşınır ve kendinizi daha enerjik hissedersiniz. 

Salata + Yağ:

Yağsız salatalar lezzetsiz olduğu gibi yağda çözünen vitaminler ve lutein-likopen gibi antioksidanların emilimi açısından da doğru değildir. Salatanıza ekleyeceğiniz zeytinyağı ya da sağlıklı yağlardan zengin olan avokado ile salatanızı daha yararlı hale getirebilirsiniz.  Tabii ki kaloriyi çok yükseltmemek için kullanacağınız yağ miktarını sınırlandırarak… Örneğin domates salatanıza avokado ekleyerek domatesteki likopenden daha fazla yararlanırsınız. Prostat kanserine karşı bu ikili en etkili beslenme önerisidir.


 Prebiyotik + Probiyotik:

Probiyotikler bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilerdir. Yeterli probiyotik bulunmaması durumunda besinlerin emilimi eksik olur ve bağışıklık sistemi negatif yönde etkilenir. Prebiyotikler ise probiyotiklerin beslenmesi için gereklidir. Sebzeler, meyveler ve tam tahıllarda bulunan lifler prebiyotik özelliktedir.  Probiyotik özellikteki yoğurt ve kefir ile birlikte prebiyotik meyve-sebze ve tam tahıl tüketimi doğru bir yaklaşım olacaktır. Evde hazırlayacağınız meyveli yoğurtlar ya da kefirle birlikte tüketeceğiniz tam tahıllı gevrekler bağırsaklarınızdaki faydalı bakteri sayısını arttırmanıza yardımcı olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...