Geçtiğimiz aylarda
yayımlanan oldukça kapsamlı ve uzun dönemli bir araştırmanın sonuçlarına göre
sebze ve meyve tüketim miktarlarının yaşam süresi üzerinde son derece etkili
olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Günde 7 ve daha fazla porsiyon sebze ve
meyve tüketenlerin günde 1 ve daha az porsiyon sebze ve meyve tüketenlere
kıyasla yaşamın herhangi bir döneminde ölüm riskleri %42 azalıyor.
Araştırma 2001-2013 yılları
arasında İngiltere’de 65.226 kişinin beslenme alışkanlıkları üzerinde yapıldı.
Sebze ve meyve tüketiminin kanserlerden, kalp hastalıklarından ve tüm
nedenlerden ölümler üzerindeki etkilerine bakıldı. Günde 7 ve daha fazla
porsiyon sebze ve meyve tüketiminin günde 1 ve daha az sebze ve meyve
tüketimine kıyasla ölüm risklerini kanserler açısından %25, kalp hastalıkları
açısından %31 ve tüm nedenler açısından %42 düşürdüğü belirlendi.
Sebze ve meyve günlük
porsiyon tüketim miktarı arttıkça ölüm risklerinin düştüğünün belirlendiği
araştırma aşağıdaki tablo ile risk düşüşünü tanımladı.
Porsiyon
|
0-1
|
1-3
|
3-5
|
5-7
|
7+
|
Tüm nedenler
|
%0
|
%14
|
%29
|
%36
|
%42
|
Kanser
|
%0
|
%11
|
%19
|
%25
|
%25
|
Kalp hastalıkları
|
%0
|
%9
|
%18
|
%20
|
%31
|
Araştırma ayrıca sebze
tüketiminin meyve tüketimine oranla sağlık üzerinde daha olumlu etkiye sahip
olduğunu da gösterdi. Taze sebzelerin her 1 porsiyon artışının genel ölüm
riskini azaltma oranı %16 iken taze meyveler için bu oran anlamlı derecede
düşük olarak %4.
Araştırmacılardan Dr.
Oyebode “Sonuçlar herhangi bir yaşta ölüm riskinin daha fazla sebze ve meyve
tüketimi ile azaltılabileceğinin mesajını net olarak vermiştir. Araştırma sebzelerin
daha etkili olduğunu ancak meyvelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirlemiştir.
İngiltere rehberleri günde 5 porsiyon sebze ve meyve öneriyor ama araştırmamız
Avustralya rehberlerinin 2+5 önerisinin
son derece yerinde olduğunu göstermiş oldu. Yani günde 2 porsiyon meyve ve 5
porsiyon sebze tüketmek sağlığın korunmasında ideal gözüküyor.
Sebze ve meyve tüketiminin
ölüm risklerini azalttığını gösteren bu çalışmaya şunu ekleyerek yazıyı
bitirelim. Sebzeler ve meyveler içeriklerindeki vitaminler, mineraller ve
fitokimyasallarla antioksidan depolarıdır. Uzun yaşamın sırrı oldukları kadar
anti aging etkileri ile gerek şimdiki yaşınızda gerekse yaşlılığınızda daha
zinde olmanızı ve genç görünmenizi de sağlayacaktır. Değişik renk ve türlerin sağlık üzerindeki
farklı etkileri olduğunu unutmadan sebze ve meyve tüketiminizi öneriler
doğrultusunda çeşitlendirerek arttırın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder