SEBZELER VE MEYVELERLE UZUN YAŞA

Geçtiğimiz aylarda yayımlanan oldukça kapsamlı ve uzun dönemli bir araştırmanın sonuçlarına göre sebze ve meyve tüketim miktarlarının yaşam süresi üzerinde son derece etkili olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Günde 7 ve daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketenlerin günde 1 ve daha az porsiyon sebze ve meyve tüketenlere kıyasla yaşamın herhangi bir döneminde ölüm riskleri %42 azalıyor.

Araştırma 2001-2013 yılları arasında İngiltere’de 65.226 kişinin beslenme alışkanlıkları üzerinde yapıldı. Sebze ve meyve tüketiminin kanserlerden, kalp hastalıklarından ve tüm nedenlerden ölümler üzerindeki etkilerine bakıldı. Günde 7 ve daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketiminin günde 1 ve daha az sebze ve meyve tüketimine kıyasla ölüm risklerini kanserler açısından %25, kalp hastalıkları açısından %31 ve tüm nedenler açısından %42 düşürdüğü belirlendi.

Sebze ve meyve günlük porsiyon tüketim miktarı arttıkça ölüm risklerinin düştüğünün belirlendiği araştırma aşağıdaki tablo ile risk düşüşünü tanımladı.

Porsiyon
0-1
1-3
3-5
5-7
7+
Tüm nedenler
%0
%14
%29
%36
%42
Kanser
%0
%11
%19
%25
%25
Kalp hastalıkları
%0
%9
%18
%20
%31

Araştırma ayrıca sebze tüketiminin meyve tüketimine oranla sağlık üzerinde daha olumlu etkiye sahip olduğunu da gösterdi. Taze sebzelerin her 1 porsiyon artışının genel ölüm riskini azaltma oranı %16 iken taze meyveler için bu oran anlamlı derecede düşük olarak %4.

Araştırmacılardan Dr. Oyebode “Sonuçlar herhangi bir yaşta ölüm riskinin daha fazla sebze ve meyve tüketimi ile azaltılabileceğinin mesajını net olarak vermiştir. Araştırma sebzelerin daha etkili olduğunu ancak meyvelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirlemiştir. İngiltere rehberleri günde 5 porsiyon sebze ve meyve öneriyor ama araştırmamız Avustralya rehberlerinin  2+5 önerisinin son derece yerinde olduğunu göstermiş oldu. Yani günde 2 porsiyon meyve ve 5 porsiyon sebze tüketmek sağlığın korunmasında ideal gözüküyor.

Sebze ve meyve tüketiminin ölüm risklerini azalttığını gösteren bu çalışmaya şunu ekleyerek yazıyı bitirelim. Sebzeler ve meyveler içeriklerindeki vitaminler, mineraller ve fitokimyasallarla antioksidan depolarıdır. Uzun yaşamın sırrı oldukları kadar anti aging etkileri ile gerek şimdiki yaşınızda gerekse yaşlılığınızda daha zinde olmanızı ve genç görünmenizi de sağlayacaktır.  Değişik renk ve türlerin sağlık üzerindeki farklı etkileri olduğunu unutmadan sebze ve meyve tüketiminizi öneriler doğrultusunda çeşitlendirerek arttırın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...