Fazla Tuz Tüketmenin Zararları
Türkiye, tüm ülkeler
arasında kişi başına tüketilen tuz miktarı açısından en üstlerde yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün günlük önerdiği tuz tüketim miktarı 5 gram oysaki Türkiye’de bu
miktar ortalama 18 gram
yani önerilenin 3 katından fazla. Aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyon, felç
ve kalp hastalıkları açısından risk arttırıcı etkisinin olduğu ve tuz
tüketimini azaltmanın bu hastalıkların ve bunlara bağlı ölümlerin azaltılmasına
yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra tuz tüketimini azaltmanın
böbrek hastalıkları, obezite, diyabet, kemik erimesi ve bazı kanser türlerine
karşı koruyucu etkisinin olduğu da yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. DSÖ,
tuz tüketiminin önerilen miktara düşürülmesi ile dünyada her yıl yaklaşık 2.5
milyon ölümün önlenebileceğini 2010 yılı raporunda beyan etmiştir.
En sık görülen kanser grubu
olan mide ve bağırsak sistemi kanserlerinin ortaya çıkışında beslenmeyle alınan
fazla tuzun etkili olduğu bilinmektedir. Yirmi dört ülkede otuz dokuz populasyonda
gerçekleştirilen bir çalışmada, tuz alımı (Yirmi dört saatlik idrar sodyum
değeri ile) ile mide kanserinden ölümler arasında anlamlı ve dolaysız bir
ilişkinin olduğunu göstermiştir. Japonya’dan elde edilen veriler de bu
sonuçları desteklemektedir. Birkaç çalışmada duodenal ve gastrik ülserlere ve
mide kanserlerine neden olan kronik Helicobacter pylori enfeksiyonunun tuz
alımı ile de yakın bağlantısı olduğu gösterilmiştir. Yüksek konsantrasyonda tuz
içeren gıdaların mideyi irrite ederek hassas bir hat oluşturduğu bunun da
H.pylori enfeksiyonuna benzer ya da bu enfeksiyonun daha ciddi seyretmesine ve
H.pylori enfeksiyonunun mide kanserine öncülük etmesine neden olduğu
belirtilmiştir. Tuz tüketiminin azaltılması ile H.pylori enfeksiyonunun
azaltılabileceği ve böylece mide kanserinden korunulabileceği vurgulanmıştır.
Tuz tüketiminin fazla olduğu ülkelerde mide kanseri vakalarının ve buna bağlı
olan ölümlerin daha çok olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür.
Türkiye’de aşırı tuz yüküne
sebep olan faktörler arasında ekmek, geleneksel ürünler(turşu, salamura,
konserve vs.), peynirler ve diğer işlenmiş ürünler ile yemek hazırlanırken kullanılan
ve masada eklenen tuzun olduğu bilinmektedir. Türkiye’de aşırı tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik bir program
yürütülmekte ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeler ve farkındalık çalışmaları
yapılarak tuz tüketimine bağlı görülen sağlık sorunlarının azaltılması
hedeflenmektedir.
Tuz ile ilgili sağlığımızı
tehdit eden bu karanlık tablo tuz tüketiminden tamamen kaçınmanız sonucunu
doğurmamalı çünkü tuz vücudumuz için gerekli bir besin. ‘Azı karar çoğu zarar’
diye atalarımız boşuna dememiş. DSÖ önerileri doğrultusunda günlük olarak 5 gram (yaklaşık 1 çay
kaşığı) iyotlu tuz sağlığınızın korunmasında size yardımcı olacaktır. Tüketilen pek çok hazır besinin içinde de tuz
olduğu gerçeğiniz unutmayarak yemeklerinizi hazırlarken ve sofranızda tuzu
kullanırken çok daha ölçülü olmaya gayret edin ve tuz yani sodyum alımınızı
dengelemek için potasyum kaynağı olan sebze ve meyvelere beslenmenizde daha
fazla yer verin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder