MANGO MEYVESİ VE FAYDALARI

Dört mevsimin de yaşandığı ülkemizde meyve çeşitliliğimiz oldukça zengin olduğu için tropikal meyvelere yeterli ilgi gösterilmiyor. Konusunda donanımlı bir diyetisyen olarak benim yazılarımı takip edenler beslenmeye yaklaşımımı ve çeşitlendirmeyi ne kadar desteklediğimi bilirler. Dolayısıyla ulaşabildiğimiz meyve ve sebzelerin her türlüsünün tüketilmesi benim için çok önemlidir.

Bugüne kadar mango yiyen bir kişinin “ben bunun tadını beğenmedim” dediğini hiç duymadım. Belki olgunlaşmamış olan bir mango denk gelirse beğenilmeyebilir. Yada yapısındaki doğal reçine miktarı biraz fazlaysa... Mango lezzetli olmasının yanı sıra sağlığımız için de pek çok faydaları barındırıyor ve bence mango meyvelerin kralı diyebilirim. Mangonun faydalarını okuyunca siz de bana hak vereceksiniz eminim. Mango, tropik ve yarı tropik bölgelerde yetişen harika bir meyve.

Anavatanı Himalaya Dağları’nın güney bölgeleri ve özellikle Hindistan ve Çin mango üretiminde lider ülkeler. 4000 seneden daha uzun süredir mango yetiştirilmekte. Bir rivayete göre güneydoğu asya krallarının ve asilzadelerinin mango korulukları vardı ve bu bir statü göstergesiydi. Mango meyvesi genellikle 5-15 cm uzunluğunda ve 4-10 cm genişliğinde,150-750 gram arasında değişen ağırlıklarda ve oval yapıda bir meyve. Cinsine ve olgunluğuna göre yeşil- sarı-turuncu ve kırmızıtonlarda olabilir. Satın alırken mangonun sap tarafından çıkan aromaya dikkatetmek gerekir. Bastırdığınızda hafif yumuşaklık varsa yenilmeye hazır birkıvama gelmiş demektir. Eğer aldığınız mango olgun değilse, bu meyveyiolgunlaştırmanın en iyi yolu bir kese kağıdında oda sıcaklığında 1 elma ileberaber bekletmektir. Çünkü elma doğal bir etilen gazı oluşturarak mangonunolgunlaşmasını sağlar. Aynı yöntem avakado içinde geçerlidir. Mangoyu oda sıcaklığında saklamanız daha lezzetli olmasını sağlar. Bilmeniz de fayda gördüğüm diğer bir konu mangonun kabuğunda ve sapında bulunan ve bir çeşit reçine olan urusiol denilen bir madde vardır. Deride döküntü yaratabilir. Dikkat edilmelidir. Mango aslında yüksek hacimli bir meyvedir. Dolayısıyla yüksek oranda su içerir. Su oranı yüksek olması sebebiyle kalorisi çok yüksek değildir. Ortalama1 mango yaklaşık 135 kaloridir. Mangoda yüksek oranda potasyum, A vitamin vebeta karoten bulunur. Mango enzimler açısından da zengindir. Genelde eti marine etmek ve yumuşatmak amacıyla kullanılır. 1 mangoda yaklaşık 3,5 gr lif vardır.

Mangonun fitokimyasal gücü ile kansere karsı önleminizi alın:
Yapılan son araştırmalar, mangonun içindeki kuercetin, isokuercetin, astragalin, fisetin, gallik asitve metil gallat adlıantioksidan bileşiklerin kolon, meme, lösemi ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkisinin olduğunu göstermiştir.

Çok lifli bir meyve olması sebebiyle kolesterolü düşürür:
 İçeriğinde yoğun olarak bulunan lif, pektin ve C vitamini sayesinde serum kolesterolü ve özellikle LDL (kötükolesterolü) düşürücü etkiye sahiptir.

Tansiyon ve nabız atışında sorun olanlar mutlaka tüketin:
İçeriğindeki yoğun potasyum sayesinde kalp atım hızını ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Cildi temizler: Cilt için dahili ve harici olarak kullanılabilir. Ciltteki tıkalı gözenekleri yok eder ve sivilcelerle mücadeleye yardımcı olur.

Göz sağlığını korur:
 100 gram mango ile günlük A vitamini ihtiyacınızın %25’ini karşılayabilirsiniz. Mango, özellikle gece körlüğünü ve göz kurumasını engellemede etkilidir.

Karaciğeri temizler, detoksta etkilidir, vücudunuzu alkalize eder: 
İçeriğindeki tartarik, malikve sitrik asit vücudunuzun alkalize olmasını sağlar. Bu yolla vücudun detoksififikasyonu(temizlenmesi) sağlanır.

Bağışıklığınızı güçlendirir: 
İçeriğindeki A ve C vitaminlerine ek olarak 25 farklı karotenoid bulunduran mango bağışıklık siteminizi sağlıklı ve güçlü tutmanıza yardımcı olur. Barındırdığı C ve E vitaminleri kanser ve kalp hastalıkları ile erken yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin zararlı etkilerini önler. Vücuttaki oksidatif stresi azaltarak, toksinlerin atılmasını ve dolaylı hastalıkların oluşmasını engeller.

Konsantrasyonu arttırır, hafızayı güçlendirir: 
Mango içeriğindeki glutamik asit sayesinde hücreleri aktifleştirir, konsantrasyonu arttırır ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Sevgili öğrenciler aşağıda verdiğim meyve suyunu mutlaka her gün içmeli. Sınav ve okul konsantrasyonu için önemli bir besin kaynağı.  

Uzakdogu'da mangoyu pek çok yemek içerisinde kullanıyorlar. Bizim yemek kültürümüzde pek olmadığı için ben salatalarda meyve sularında tüketmeyi çok seviyorum.

Güneşin oğlu:
Benim danışanlarımda uyguladığım özel karışım; Çok güçlü antioksidan karışımı içeren, yağ yakmada etkili bir meyve suyu tarifi Yarım mango, yarım ananas, 1 havuç, 1 şeftali içine çok az taze zencefilekleyerek bütün malzemeleri katı meyve sıkacağından geçirin . Çıkan suyu büyük bir bardakla için... Afiyet olsun...

Mangolu enerjik smoothie;güne enerjik başlamak isteyenler bu tarife bayılacaksınız:
Demlenmiş çayın çok az bir kafein içeriği ile doğal bir enerji içeceği çok rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. İçeriğinde havuç suyu ve üç çeşit meyve olan mango enerji bombardımanı ile enerji ihtiyacı hissettiğiniz günün sabahında kullanabilirsiniz. Güne zımba gibi başlayarak aynı zamanda vücudunuz ve hücreleriniz için de çok faydalı bir içecek hazırlamış olacaksınız.
Malzemeler: 1 paket Earl Grey çayı yarım kupa da delmeyin ve soğutun. 1 mangoyu 1 gece önceden buzlukta dondurun. 1 muzu soyarak 1 gece önceden buzlukta dondurun 4 tane kayısı 1 çay bardağı havuç suyu Birkaç dilim Hindistan cevizi veya 2 tatlı kaşığı Hindistan cevizi Bütün malzemeleri smoothie maker’a atarak karıştırın. Muhteşembir lezzet, mutlaka deneyin. 4 porsiyondur.
1 porsiyon : 98 kalori 0,7 gr protein 25,2 gr karbonhidrat 2 gr posa 27 mg sodyum 0,2 gr yağ. Her serviste yaklaşık 12 mg kafein vardır. Çok yüksek miktarda beta karoten ve A vitamini C vitamin ihtiyacının günlük %25 i, 10 mcg folat, 305 mg potasyum içerir. 1 porsiyon içtiğinizde 1,5 porsiyon meyve yemiş olursunuz.

10 yorum:

  1. Deride döküntü yapma konusu tedirgin edici bunun oranı nedir?,davutgorgun58@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Deride döküntü yapma konusu tedirgin edici bunun oranı nedir?,davutgorgun58@gmail.com

    YanıtlaSil
  3. Benim kadar alerjik bi insan yoktur herhalde şükür ki bana dokunmadı..
    Benim favori içeceğimdir mango harkulâde ve ben mangosuz yaşamı düşünemiyorum bile..

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim
    http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Bu önemli paylaşım icin cani gönülden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Çok yararı bir paylaşm teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Mango için yapılan açıklamalara teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Mangoyu yedim az bişey sanki kafayı çekmiş gibiyim. Sersemleştim.

    YanıtlaSil
  9. blogunuza denk gelmiş olmam buyk şans :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...