HURMA: RAMAZANIN DEĞİL HER MEVSİMİN MEYVESİ


Hurma, Ramazanda iftar açarken tercih edilen bir meyvedir ve yılın diğer zamanlarında tüketmek nedense pek aklımıza gelmez. Oysa ki hurma besinsel değeri oldukça iyi olan bir meyvedir. Türkiye’de genellikle iftariyelik olarak düşündüğümüz hurma, üretim merkezi olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da salatalarda, dondurmalarda, pişmiş yemeklerde, keklerde ve tatlılarda kullanılmakta. Az tüketiğimiz ve faydalarını yeteri kadar bilmediğimiz hurmayı gelin hep beraber tanıyalım.

Palmiyegiller(Arecaceae) ailesine mensup olan hurmanın bilimsel adı phoenix dactylifera’dır. Hurma ağacı tropikal, ılıman ve çöl ikliminin hakim olduğu alanlarda daha iyi yetişmektedir. Yurdumuzun iklim özellikleri sebebiyle meyveler tam olgunlaşamamaktadır. Hurma ağacı heme hemen 150 yıl yaşayabilmektedir.

Lif Oranı Yüksektir: 
100 g hurmanın içinde yağ, sodyum ve kolesterol içermeyen 8 gram diyet lifi bulunuyor. Bütün bu özellikler, hem kalp hastalıklarının hem de kanserlerin oluşumunu azaltıyor. Hurmanın içindeki lif çözünebilir ve çözünmez olarak iki türlü. Çözülebilir lifler yüksek kan basıncını düşürerek diyabeti kontrol eder ve özellikle kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Hurmanın içeriğindeki lifin hem çözünür hem de çözünmez özelliği onu bağırsaklarınıza dost yapar. Normal bağırsak hareketlerinin oluşmasına ve düzenli olmasına yardımcı olur. Sindirimi geciktirir, tok tutar ve bu sayede kilo yönetimini kolaylaştırır. Bir kişinin günlük lif ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte 21-38 gram arasında. Bir avuç hurma ile günlük lif ihtiyacınızın %25’ini karşılamanız mümkün.

İyi Bir Potasyum Kaynağıdır: Lif oranı yüksek olan hurma aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağıdır, öyle ki potasyum yönünden zengin olarak bilinen muzdan daha yoğun potasyum içerir. 100 gram hurma 656 mg potasyum içerir. Potasyum kas gelişimini sağlayan bir mineraldir. Yeterli miktarda alındığında hücrelerin ve dokuların düzgün çalışmasını sağlar. Potasyum kan basıncını düşürür ve sinir sistemini güçlendirir. Kas zayıflığı, yorgunluk, düşük kalp ritmi ve yavaş refleksler yeterli oranda potasyum almadığınızı gösterir.

Diğer Vitamin, Mineral ve Fitokimyasal Özellikler:
Hurma, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, demir, çinko, bakır, manganez, selenyum, A, A1, B, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitamini ile birlikte pek çok aminoasit içerir. Hurma ayrıca tiamin, riboflavin, niacin ve pantotenik asit içerir. İçeriğindeki demir başta olmak üzere bütün bu vitaminve mineraller sayesinde vücut hemoglobin üretir; kırmızı kan hücrelerindeki protein oksijene bağlanır ve bu oksijen akciğerden dokulara taşınır. Bu da dokuların tamiri ve düzgün çalışan bir metabolizma için gereklidir. Aynı zamanda içeriğindeki doğal şekerler fruktoz ve glikoz sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır hurma.

Hurma; betakaroten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan flavonoidler yönünden zengindir. Lutein ve zeaksantinin özellikle maküler dejenerasyona karşı çok olumlu etkileri vardır. Bu antioksidanlar hücreleri korur. Bilimsel çalışmalar pankreas başta olmak üzere çeşitli kanserlere karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Yine ABD’de yapılmış bir çalışma, lutein ve zeaksantinin yaşla ilişkili karatarta karşı etkili olduğunu belirtmiştir.

Sonuç olarak hurmanın besin değeri yüksektir ve sadece Ramazan’da değil yılın her mevsimi tüketilmesinde fayda olan bir meyvedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...