Hurma, Ramazanda iftar açarken tercih edilen bir meyvedir ve yılın diğer
zamanlarında tüketmek nedense pek aklımıza gelmez. Oysa ki hurma besinsel
değeri oldukça iyi olan bir meyvedir. Türkiye’de genellikle iftariyelik olarak
düşündüğümüz hurma, üretim merkezi olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da
salatalarda, dondurmalarda, pişmiş yemeklerde, keklerde ve tatlılarda kullanılmakta.
Az tüketiğimiz ve faydalarını yeteri kadar bilmediğimiz hurmayı gelin hep
beraber tanıyalım.
Palmiyegiller(Arecaceae) ailesine mensup olan hurmanın bilimsel adı phoenix
dactylifera’dır. Hurma ağacı tropikal, ılıman ve çöl ikliminin hakim olduğu
alanlarda daha iyi yetişmektedir. Yurdumuzun iklim özellikleri sebebiyle
meyveler tam olgunlaşamamaktadır. Hurma ağacı heme hemen 150 yıl
yaşayabilmektedir.
Lif Oranı Yüksektir:
100 g hurmanın içinde yağ, sodyum ve kolesterol içermeyen 8 gram diyet lifi
bulunuyor. Bütün bu özellikler, hem kalp hastalıklarının hem de kanserlerin
oluşumunu azaltıyor. Hurmanın içindeki lif çözünebilir ve çözünmez olarak iki
türlü. Çözülebilir lifler yüksek kan basıncını düşürerek diyabeti kontrol eder
ve özellikle kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Hurmanın içeriğindeki lifin hem
çözünür hem de çözünmez özelliği onu bağırsaklarınıza dost yapar. Normal
bağırsak hareketlerinin oluşmasına ve düzenli olmasına yardımcı olur. Sindirimi
geciktirir, tok tutar ve bu sayede kilo yönetimini kolaylaştırır. Bir kişinin
günlük lif ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte 21-38 gram
arasında. Bir avuç hurma ile günlük lif ihtiyacınızın %25’ini karşılamanız mümkün.
İyi Bir Potasyum Kaynağıdır: Lif oranı yüksek olan hurma aynı zamanda
iyi bir potasyum kaynağıdır, öyle ki potasyum yönünden zengin olarak bilinen
muzdan daha yoğun potasyum içerir. 100 gram hurma 656 mg potasyum içerir.
Potasyum kas gelişimini sağlayan bir mineraldir. Yeterli miktarda alındığında
hücrelerin ve dokuların düzgün çalışmasını sağlar. Potasyum kan basıncını
düşürür ve sinir sistemini güçlendirir. Kas zayıflığı, yorgunluk, düşük kalp
ritmi ve yavaş refleksler yeterli oranda potasyum almadığınızı gösterir.
Diğer Vitamin, Mineral ve Fitokimyasal Özellikler:
Hurma, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, demir, çinko, bakır,
manganez, selenyum, A, A1, B, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitamini ile birlikte pek
çok aminoasit içerir. Hurma ayrıca tiamin, riboflavin, niacin ve pantotenik
asit içerir. İçeriğindeki demir başta olmak üzere bütün bu vitaminve mineraller
sayesinde vücut hemoglobin üretir; kırmızı kan hücrelerindeki protein oksijene
bağlanır ve bu oksijen akciğerden dokulara taşınır. Bu da dokuların tamiri ve
düzgün çalışan bir metabolizma için gereklidir. Aynı zamanda içeriğindeki doğal
şekerler fruktoz ve glikoz sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır hurma.
Hurma; betakaroten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan flavonoidler
yönünden zengindir. Lutein ve zeaksantinin özellikle maküler dejenerasyona
karşı çok olumlu etkileri vardır. Bu antioksidanlar hücreleri korur. Bilimsel
çalışmalar pankreas başta olmak üzere çeşitli kanserlere karşı koruyucu etkisi
olduğunu göstermiştir. Yine ABD’de yapılmış bir çalışma, lutein ve zeaksantinin
yaşla ilişkili karatarta karşı etkili olduğunu belirtmiştir.
Sonuç olarak hurmanın besin değeri yüksektir ve sadece Ramazan’da değil
yılın her mevsimi tüketilmesinde fayda olan bir meyvedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder