KONJÜGE LİNOLEİK ASİT (CLA)

CLA; son yıllarda üzerine en çok araştırma yapılan konulardan biridir.  Uzmanlar CLA’ nın insan sağlığı üzerindeki etkilerini uzun süredir araştırıyor.
Bu yağ asidinin en önemli kaynağı geviş getiren hayvanların vücut dokuları ve özellikle de yağ dokusu ile süt ve süt ürünleridir. İnek sütü türevleri CLA içeriği açısından oldukça zengindir. Ancak hayvanın beslenme şekline göre CLA miktarı farklılık gösterir. Mera ve otlaklarda beslenen, serbest dolaşan hayvanlarda yüksek miktarda bulunurken, besi çiftliklerinde beslenenlerde düşüktür.

Peki günlük hayatımızda farkında olmadan düzenli olarak aldığımız CLA’ nın vücudumuza etkileri nelerdir?
·      CLA’nın vücut metabolizma hızını artırıcı etkisi vardır.
·      CLA antioksidan özelliğinden dolayı kansere karşı korur. Örneğin; deri, mide, meme ve kolon kanserlerinin engellenmesinde olan etkisi yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
·      Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Enfeksiyon oluşumunu engeller.
·      Kan insülin ve leptin düzeyleri üzerinde etkilidir. Bu iki hormonun açlık ve tokluk mekanizması üzerindeki etkisi oldukça fazladır.  Bu hormonlar gözlemlenerek yapılan araştırmalar sonucunda;     
1- CLA vücutta yağ birikmesini önler. Özellikle karın bölgesinde ki yağ tutulumunu azaltır.
            2-Vücut yağını azaltma etkisi vardır.
3-Yağsız dokuyu yani kas kütlesini arttırıcı etkisi vardır. Son yıllarda; Sporcular kas gelişimini destekleme özelliğinden dolayı CLA’yı destek ürünü olarak kullanmaya başladı.
·      CLA, vücudun insüline verdiği cevabı artırarak şeker hastalığı riskini en aza indirir.
·      Damar sertliği riskini azaltır.
·      Kemik yapımını arttırıcı etkisi vardır. CLA’nın kemik biolojisi üzerine olan bu etkisinin diyetteki omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ile ilintilidir.
Günümüzde zayıflama diyetlerinde enerji değeri açısından her ne kadar az yağlı ürünleri önersek de; CLA ‘nın bütün bu faydalarından dolayı diyetimizde yağlı ürünlere de yer vermeliyiz. Örneğin az yağlı süt ve yoğurt tüketiyorsak peynirimiz tam yağlı olmalıdır.
CLA’nın günlük tüketim miktarı üzerinde yapılan çalışmalarda, erkekler için tüketilmesi gereken düzey 212 mg/gün, kadınlar için ise 151 mg/gün olarak saptanmıştır. CLA esansiyel bir yağ asidi niteliği taşımakta ve günlük gereksinimin gıdalarla sağlanması gerekliliği bulunmaktadır. İnsanlar için gerekli miktarın yüzde 60’ı süt ürünlerinden, yüzde 37’si et ürünlerinden karşılanmaktadır. CLA takviyeleri ile yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bu sebeple CLA alımının doğal yollardan yapılması daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. 

Bazı besinlerin konjuge linoleik asit içerikleri (mg/g yağ)

Homojenize süt
5.5 mg CLA
%2 yağlı süt
4.1 mg CLA
Konsantre süt
 7 mg CLA
Ayran
5.4 mg CLA
Tereyağ
4.7 mg CLA
Dondurma
36.6 mg CLA
Az yağlı süt
4.4 mg CLA
Krema kıvamında yoğurt
4.8 mg CLA
Donmuş yoğurt
2.8 mg CLA
Çedar peyniri
4.1 mg CLA
Sığır kıyması
4.3 mg CLA
Dana eti
2.7 mg CLA
Kuzu eti
5.8 mg CLA
Domuz eti
0.6 mg CLA
Tavuk eti
0.9 mg CLA
Hindi kıyması
2.6 mg CLA
Alabalık eti
0.3 mg CLA
Yumurta sarısı
0.6 mg CLA
Aspur
0.7 mg CLA
Ayçiçeği yağı
0.4 mg CLA

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...