Proteinden Zengin Kahvaltı Kilo Kontrolüne Yardımcıdır

Pek çok yazımda belirttiğim gibi kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Güne kahvaltı ile başlamak o günü öğün düzeni içinde geçirmenize yardımcı olur. Zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak güne iyi bir giriş yapmış olursunuz. Üstelik kilo kontrolü için de kahvaltı çok ama çok önemlidir.

Kahvaltı konusunda yapılan bilimsel araştırmalar okul ve işteki başarı ile atletik performans üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaktadır. Yine kahvaltının obezite ile mücadeledeki rolü de kabul edilmektedir. Kahvaltıyı atlayanların gün içinde daha fazla yedikleri ve kilo almaya daha yatkın oldukları bilinmektedir.

Yeni bir çalışmada proteinden zengin içerikli kahvaltının beyindeki yemek yeme ve ödül duygusu üzerinde etkisi olan kimyasallarda artışa neden olduğu belirlenmiştir. Böylelikle gün içinde tatlı ya da yağlı besinlere olan eğilim azalmaktadır. Araştırmada özellikle proteinden zengin kahvaltının yağlı besinlere duyulan önlenemez isteği azalttığı ortaya çıkarılmıştır.

Araştırmada farklı kahvaltıların kişilerdeki dopamin düzeylerinin nasıl etkilediğine bakılmıştır. Dopamin yemek yeme isteği/ödül üzerinde de rol oynayan bir  beyin kimyasalıdır.

Kilolu ya da obez bireylerde dopamin düzeyleri azalmakta ve buna bağlı olarak yeme isteği ya da kendini ödüllendirme arzusu artmaktadır. Çalışmada kahvaltı öğününü atlayanlarda da dopamin düzeyleri düşük bulunmuştur. Proteinden zengin içerikli kahvaltının ise kişinin gün içinde aşırı yeme isteğini kırdığını ve kendini yemek ile ödüllendirme arzusunu azalttığını belirlemiştir. Bu durum özellikle yağlı besinlere olan eğilim üzerinde anlamlı bulunmuştur.

Bu çalışma yaş ortalaması 19 olan kadınlar üzerinde yapılmış olmakla birlikte araştırmacılara göre bulgular tüm yetişkin popülasyon için genelleştirilebilir.

Kilo kontrolünde kahvaltıdan maksimum düzeyde yararlanabilmek için çalışmada da belirtildiği gibi protein ağırlıklı olması gerekmektedir. Süt, peynir ve yumurta gibi hayvansal protein kaynaklarına ek olarak tam tahıllı ürünler, taze sebze ve meyveler ile zenginleştirilmiş bir kahvaltı güne güzel bir başlangıç yapmanızı sağlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...