MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI


MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI

Maş fasulyesi sağlık otoritelerinin dikkatini çektikten sonra ülkemizde de tüketilmeye başlanan bakliyatlardan biri oldu. Aslında bundan 50 yıl öncesine kadar Türkiye’de “cin börülcesi” adıyla bilinir ve özellikle çorbası yapılmış.  Gaziantep ve Torosların köylerinde yetiştirilen bir ürünmüş. Günümüzde popülaritesi arttıkça Akdeniz iklimine uyumlu olan bu fasulyenin üretiminde de yavaş yavaş artış olmaya başlamış. Ancak halen Güney Amerika ülkelerinden ithal ederek ihtiyacı karşılayabiliyoruz.

Maş fasulyesi üzerine yapılan çalışmalar onun ne kadar değerli bir besin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Maş fasulyesi tükettiğinizde ne kadar fayda sağlayabileceğinize dair bilgileri aşağıda sıralamaya çalışalım:

  1. 100 gram haşlanmış maş fasulyesi tükettiğinizde 7 gram protein almış olursunuz. Proteinden zengin bu besin özellikle vejetaryenler için ideal bir kaynak.

  1. Liften zengin oluşu sebebiyle kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Lif içeriği kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Diyabetikler için çok uygun bir besindir.

  1. İyi bir lif kaynağı olması onun bağırsak dostu bir besin olmasını sağlar. Boşaltım sisteminin temizlenmesine sağlayarak vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

  1. 100 gramı haşlanmış maş fasulyesi sadece 105 kaloridir. Proteinden ve liften zengin oluşunun yanı sıra glisemik indeksi düşüktür, yağ içermez ve kalıcı tokluk sağlar. Tüm bu özellikleri ile kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. 

  1. Maş fasulyesi yaşlanma karşıtı bileşikler içermektedir.  İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir.

  1. Maş fasulyesi proteaz inhibitörleri içermektedir.  Proteaz inhibitörlerinin tümör oluşumunu engellediği ve kanser riskini azalttığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle kadınlara meme kanserine karşı maş fasulyesi tüketimi önerilmektedir.

  1. Maş fasulyesi kalp dostudur. ABD’de yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre haftada 4 ve daha fazla porsiyon bakliyat tüketenlerde kalp hastalıkları riski %22 azalmaktadır.

  1. Maş fasulyesi lesitinden zengin bir besindir. Karaciğerin yağlanmasını azaltarak karaciğer fonksiyonlarının normal işleyişine yardımcı olur.


  1. Protein ve çinko yetersizliği saç ve tırnakların güçsüzleşmesine ve saç dökülmesine neden olur. Maş fasulyesi saç ve tırnaklar için gerekli olan bu besin ögelerinden zengindir. 

8 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. HATA NERDEYMİŞ SÖYLERDİNİZ BİLSENİZ, SALLAMAK KOLAY TABİ

      Sil
  2. Nasıl yani Gonca hanım doğru değil mi

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim
    http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. evet ... nedir HATALI olan?

    YanıtlaSil
  5. hatalı filan değil kurt gibi açken bu maş fasulyesi salatası yedim 4 kaşık yedikten sonra 5.kaşığı yiyemedim karnımı acaip tok tutuyor tadı çok lezzetli değil ama şaşırtıcı derecede kendimi tok hissettiriyor TAVSİYE EDERİM...

    YanıtlaSil
  6. tamamen hatalı derken neyi kastettiniz allahın yaratmış olduğu hangi besin değersiz yada hatalı....ben salatasını yapıyorum dereotlu nar ekşili harika oluyor ve hangi sitede araştırırsan araştır tüketilmesi gereken besin olarak geçer....yani hata bunun neresinde sizde bir yazarsanız...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...