KARABUĞDAYIN FAYDALARI

Karabuğdayın faydaları:

Karabuğday, adında buğday geçmesine karşın buğdaygillerden değildir ve tahıl grubunda sınıflandırılmaz. Daha çok Rusya, Ukrayna, Polonya gibi kuzey ve doğu Avrupa ülkeleriyle, Çin, Japonya ve Kuzey Amerika'da üretilen bir bitkinin küçük piramit şeklindeki tohumlarına verilen addır. Greçka adıyla da bilinir.

Karabuğdayın besin değerlerine bakıldığında tam buğdayunu ile benzer bir tablo ortaya çıkar. Her iki besin birbirlerine çok yakın kalori, protein, karbonhidrat, yağ, lif, vitamin ve mineral değerlerine sahiptir. Örneğin 100 gr üzerinden karşılaştırmada karabuğday 343 kalori iken tam buğday unu 340 kaloridir. Aynı miktardaki karabuğdayda da tam buğday ununda da 13 gr. protein bulunur. Lif açısından kıyaslarsak 100 gram karabuğdayda 10 gr. tam buğday ununda ise 11 gr. lif bulunur.

Karabuğdayı gerek tam buğday gerekse diğer tahıllardan ayıran en belirgin özelliği gluten proteinlerini içermemesi ve bu sebeple gluten intoleransı olarak için iyi bir besin alternatifi oluşturmasıdır. Diğer yandan tahılların az miktarda içerdiği ve vücut tarafından üretilmeyen 9 aminoasitten biri olan lisini de dengeli bir miktarda içermesi sebebiyle daha iyi bir protein kaynağı olduğu söylenebilir. Karabuğday, bitkisel kaynaklı proteinler içerisinde biyolojik değeri en yüksek olanlardan biridir.

Karabuğday ile ilgili yapılan araştırmalar onun lipit düşürücü etkisi olduğu ve yüksek kan basıncını düşürdüğü yönünde bulgular vermektedir. Araştırmacılar karabuğdayın bu özelliğini içeriğindeki flavanoidlerden ve özellikle rutin adlı bileşikten geldiğini düşünmektedir.

Karabuğday ayrıca çok iyi br magnezyum kaynağıdır. Magnezyum kan damarlarını rahatlatarak, kan akışını hızlandırır ve kardiyovasküler hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur. Magnezyum ayrıca diyabet riskinin düşürülmesinde de rol oynamaktadır. Karabuğday, tam tahıllara benzer bir besin içeriğine sahip olması sebebiyle enerjinin yavaş ve dengeli bir şekilde vücutta kullanılmasını sağlayarak daha kalıcı dinçlik ve tokluk sağlar. Bu da hem kilo kontrolünde hem de diyabet riskinin azaltılmasında onu etkli bir besin haline getirir. Liften zengin bir besin olması sebebiyle kanser riskinin de azaltılmasına katkı sağlar.

Eğer gluten intoleransınız yoksa karabuğdayı tam tahıllara tercih etmek için belirgin nedenler bulunmamakla birlikte tam tahılların beslenmedeki önemi düşünüldüğünde karabuğdayın da beslenmenin bir parçası haline getirmek hiç yanlış olmaz. Özellikle de farklı lezzetlere açık bir kişiyseniz karabuğdaya sofralarınızda yer verebilirsiniz. Ayrıca vejeteryan ve veganların iyi bir protein kaynağı olması sebebiyle beslenmelerinde karabuğdaya yer vermelerini öneririm.

Karabuğdayı pilav olarak tüketebileceğiniz gibi çorba, ana yemek ve salata yaparken de değerlendirebilirsiniz. Bunlarla ilgili pek çok tarife internet ortamında Türkçe veya diğer dillerdeki kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

  1. ben kulanıyorum ve çok lezzetli ve çok lezzetli oluyor faydasını görüyorum sağ olun herkese tavsşye ediyorum

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...