BAYRAMLAR BAYRAM OLSUN....
Sizlere bayram geldi sakın et yemeyin, tatlı yemeyin
demeyeceğim. Sadece öneride bulunup ölçülü beslenmeniz için fikirler ve bayram
sonrası neler yapmamız gerektiğini paylaşacağım.
Evet Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Rutin beslenmemizin
dışına çıkarak bayram süresince et ve şeker ağırlıklı besleneceğimiz günler
yaşayacağız. Ziyarete gideceğimiz evlerde bizlere şerbetli tatlılar ikram
edilecek, eğer o evde kurban kesildiyse muhakkak kurban kavurması sofraya
gelecek. Aynı günde pek çok ziyaret olacak ve hepsinde benzer şekilde et ve şekerli
gıdalar ikram edilecek. Benzer ikramları evimize gelenlere biz de yapacağız. Öğünler
birbirine karışacak ve rutinde tüketilen kalori miktarının belki de çok üzerine
çıkılacak. Ziyaretlerde çay ve kahve ikramları olacak. Meyve ve sebze ise
bayram süresince yeteri kadar tüketilmeyecek. Genel bayram beslenme programımız
bu boyutta ve dengesiz olabilir.
Bir beslenme uzmanı olarak yukarıdaki beslenme modelinin
süreklilik kaydetmesini onaylamam mümkün değil ancak 3-4 günlük bayram
günlerini de zehir etmeyi doğru bulmuyorum. Bu şekilde beslenmenin sürekli
olması, sağlığımız için son derece sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu noktada yukarıda da bahsettiğim gibi bayramdaki
beslenme alışkanlıklarımızı tamamen reddecek ve “et yemeyin, tatlı yemeyin”
demiyeceğim. Sadece bazı öneriler yazarak nasıl daha sağlıklı bir bayram
geçirebileceğinizin ipuçlarını veremeye çalışacağım.
Öncelikle et konusunu ele alalım.
Kırmızı et, iyi bir hayvansal protein olmasının yanı sıra
içeriğindeki bazı mineraller ve vitaminler sebebiyle de beslenmemizde yeri olan
ancak ölçülülük konusunu unutmadan tüketmemiz gereken bir besin. Bayram süresince günde 100-150 gram et
tüketmekte bir sakınca yok.
Etin görünen
yağlarını temizleyerek haşlama ya da
ızgara olarak tüketmeniz sağlığınız için daha iyi olacaktır. Kavurma
ya da kızartma tercih etmemeniz gereken pişirme şekilleridir. Mangal yapılacaksa etin yanmamasına dikkat
edilmeli çünkü kömürleşen etler kanser riski taşır.
Etin içinde C ve E gibi
günlük almamız gereken vitaminler olmadığından et yanında sebze tüketimi ihmal
edilmemeli.
Yeni kesilen kurbanın eti kesimden hemen sonra oldukça
serttir. Özellikle mide problemleri
olanlarda sorun yaratabilir. Kesimden 24 saat sonra et yumuşamaya başlar ve
sindirimi daha kolay olur.
Etleri yüksek ısıda pişirmek dış yüzeyinin yanmasına
ve su kaybına neden olur. Besin değerleri de bu sebeple azalır.
Etli-sebzeli
yemeklerde ekstra yağ eklenmesine gerek yoktur. Etin ya da kıymanın yağı
yemeğe lezzet vermek için yeterlidir.
Sakatatlar yüksek kolesterol ve doymuş
yağ içerirler.
Tüketimlerinden kaçınılmalıdır. Fazla etler tek pişirimlik şeklinde
buzdolabı poşetlerine konarak derin dondurucuda saklanmalı, kullanılacağı zaman
derin dondurucudan çıkartılarak buzdolabının alt bölümünde çözdürülmelidir. Kullanılmak
üzere derin dondurucudan çıkarılan et çözüldükten sonra tekrar derin
dondurucuya konulmamalıdır.
Et kesme tahtaları ile sebze ve ekmek kesme
tahtaları birbirinden ayrı olmalıdır. Aksi durumda besin zehirlenmeleri
yaşamanız söz konusu olabilir.
Et
tüketimiyle ilgili önerilerim ve uyarılarım bunlar.Gelelim bayramların vazgeçilmezi tatlılara.
Şerbetli hamur tatlıları yerine süt ya da meyve tatlıları
tercih edin.
İkram edilen çay ve kahveyi
olabildiğince az ve şekersiz tüketin. Şekerli ve asitli içeceklerden ve hazır
meyve sularından kaçının. Her gittiğiniz yerdeki tüm ikramları kabul etmeyin ya
da az miktarlarda tüketin.
Hem et hem de tatlılar vücutta asidik etki
yaratırlar. Oysaki vücudumuzun asit-baz dengesini korumamız gerekir. Gün
boyunca ağır ve asitik beslendiğimiz için akşamları hafif; sebzeler, kuru
baklagiller ve meyveler gibi posalı gıdalara ağırlık verin.
Tüm bu önerilere uyamayanlar ise bayram sonrasında bir
–iki günlük detoks uygulayarak bedenlerini arındırmalılar. Bayram sonrası 2 günlük detoks beslenmesi
önerimi paylaşarak yazımı sonlandırıyorum ve şimdiden herkese iyi bayramlar
diliyorum.
SEBZE SUYU:
Malzemeler: 1 tane
Kereviz(sapıyla birlikte), 1havuç, beyaz lahana 1/8 , kara lahana 5-6 tane,
bol sarımsak kabuklarıyla 2 ye bölerek katın, marul, roka, maydanoz 1 demet,
taze zencefil hepsini bol su ile haşlayın ve süzün taneleri atın.
Çıkan sıvıyı tüketirken baharat katabilirsiniz. Kekik,
biberiye, acı biber, taze zencefil ve limon .
1. Gün:
Sabah: yeşil su( 2 salatalık, semizotu, 1 yeşil elma,
taze zencefil,1 demet maydanoz) katı
meyve suyundan sıkılacak ve içilecek.
Ara: 1 bardak yağsız kefir ve 10 tane kavrulmamış badem
Öğlen: Akdeniz yeşillikleri, 3 kaşık buğday , zeytinyağı
ve limon
Ara: istediğiniz kadar sebze suyu
Akşam. Balık ızgara, bol yeşillik ,zeytinyağı, limon
Ara: kefir
- Gün:
Sabah: güneşin oğlu ( ½ mango, yarım ananas, taze
zencefil, 1 elma)
Ara: Kefir ve taze fındık 10 tane
Öğlen: Karışık sebze çorbası (minestrone çorba)( kırmızı
mercimek eklenebilir... istediğiniz kadar.
Ara: İstediğiniz kadar sebze suyu
Akşam: Somon ızgara ve kuşkonmaz ve brokoli haşlama
Gece Kefir ve 6 ceviz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder