Pek çok kişi meyve ve sebzelerin kabuklarını soyar ve bu
kabukları çöpe atar. Oysaki bu kabuklar
besin değeri açısından çok zengindirler ve hatta bazı besin ögelerini meyve ve
sebzelerin iç kısımlarından çok daha yoğun olarak barındırırlar. Meyve ve
sebzelere rengini veren pigmentler içerirler ki bu pigmentler çok güçlü
antioksidanlardır ve vücudu oksidatif strese karşı koruyucu özellik taşırlar.
Ayrıca çözünmez lif zengini olan bu kabuklar sizi kabızlıktan korur, kolon
kanseri riskinizi azaltır, kötü kolesterol(LDL) düzeylerinin düşürülmesine
yardımcı olur. Vitamin ve mineral değerleri açısından da bazı meyve ve
sebzelerin iç kısmından daha zengindir kabukları. Aşağıda yer alan örnekleri
okuduktan sonra meyve ve sebzelerin kabuklarını çöpe atmadan önce bir kez daha
düşüneceğinizi umuyorum.
Portakal
Portakal kabuğu eşdeğer miktardaki iç portakaldan 4 kat
fazla lif ve kalsiyum ile 2 kat fazla C vitamini içerir. Portakal kabuğundan
bulunan ve vücutta A vitaminine dönüşen beta karoten bağışıklık sistemini ve
göz sağlığını korur. Portakal kabuğu kanserlere karşı korunmaya yardımcı olan
tangeretin ve nobiletin gibi flavonoidlerden çok zengindir. Portakal
kabuklarında bulunan d-limonen adlı madde ise güneşin kanser yapıcı etkisine
karşı cilt hücrelerini koruyucu özellik taşır.
Benzer özellikler limon ve mandalina gibi diğer narenciyeler için de
geçerlidir.
Portakalın kabuğunun acı bir tadı olması sebebiyle doğrudan
tüketimi zordur ancak portakal kabuğunu rendeleyerek yemeklerinizde,
salatalarınızda, kek ve diğer tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Limon kabuklarını da aynı şekilde
değerlendirin. Çayınıza 1 parça kabuklu limon ekleyin, limonatalarınızı limon
kabuğu rendesi ile daha lezzetli ve besleyici kılın.
Elma
Elmada bulunan ve kanserlerle mücadele eden fitokimyasal
maddelerin büyük çoğunluğunu elmanın kabuklarındadır. Elma kabuğu pektin
içerir. Pektin, şeker ve kolesterolü düşürür, tokluk hissini kuvvetlendirir.
Elma kabuğunun kendine has bir tadı vardır ve tüketimi
kolaydır. Elmanın kabuklarını asla soymayın ve elmayı bütün olarak tüketin.
Salatalık
Salatalık kabukları silika mineralinden çok zengindir. Bu
mineral kolajen üretimini teşvik ederek cilde esneklik kazandırır. Ayrıca saç
ve tırnakları güçlendirir ve onların daha sağlıklı görünmesini sağlar.
Muz
Muz kabuğu B6 ve B12 vitaminleri ile magnezyum ve potasyum
minerallerinden çok zengindir. Ayrıca lif, protein, karotenoidler ve triptofan
içerir. Triptofan mutluluk hormonu
olarak bilinen serotonin düzeylerinin arttırılmasını sağlar ve böylece
depresyon riskini azaltır.
Bazı ülkelerde muz kabuklarıyla birlikte tüketiliyormuş. Bu
beni zorlar derseniz muzun kabuklarını 5-10 dakika haşladıktan sonra meyve
sularına, smoothielere ekleyebilirsiniz.
Bu listeyi uzatmak mümkün ama aşağı yukarı meyve ve sebze
kabuklarını yememin ne kadar önemli olduğunu anlatabildiğimi düşünüyorum.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta, meyve ve sebze kabuklarını tüketmeden önce
çok ama çok iyi yıkayarak, pestisitleri bertaraf etmeniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder