CİLDİ GÜNEŞTEN KORUYUCU BESLENME ÖNERİLERİ

Bir yılın yorgunluğunu atmak için kumsallara uzanma, güneşi içimizde hissetme ve serin sularda yüzme zamanı geldi. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Ben de bir an önce Çanakkale'deki ailemin yanına gidip bu keyfi yaşamak istiyorum. Tabi bu kumsal-güneş-deniz üçlemesinde özellikle güneşin altını çizmemiz şart.

Bronz bir tene hızlıca sahip olmayı hedefleyenler çok dikkatli olmalı, çünkü güneş bir yandan sağlık için gerekli olan D vitamininin ana kaynağı iken fazla maruz kalınması durumunda sağlığı tehdit edebilir. Yeterli D vitamini sentezi için günde 15-20 dakika kadar güneşlenmek kafidir. Bu süre aşıldığında güneş artık yarardan çok zarar vermeye başlayacak ve özellikle cilt kanserlerine ve erken cilt yaşlanmasına neden olacaktır. Bu sebeple doğrudan güneş ışığına maruz kalma süresine dikkat edilmeli ve güneşin en zararlı olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında güneşlenmemeye özen gösterilmelidir. Uygun güneş koruyucularından da yararlanılmalıdır.

Güneşin erken yaşlandırıcı ve kanser yapıcı etkilerinden korunmanın bir başka yöntemi ise antioksidanlardan zengin beslenmektir. Bazı antioksidanların hücreleri ve dolayısıyla cildi koruyucu etkisi yapılan bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Güneşin tüm sıcaklığı ile üzerimizde olduğu bu aylarda aşağıda önereceklerime dikkat ederek cildinizin sağlıklı görünümünü sürdürülebilir bir şekilde koruyabilirsiniz.

C vitamini güneş yanıklarına karşı cildi savunmada en etkili antioksidan vitaminlerden biridir. C vitamini aynı zamanda cildin kendini onarma görevini yürüten E vitamininin depolanmasında da rol oynar. C vitamini suda çözünen ve depolanamayan bir vitamin olduğu için günlük olarak yeteri kadar alınması gerekmektedir. Çilek, kivi ve narenciyeler gibi meyvelerde ve biber, maydanoz ve yeşillikler gibi sebzelerde bulunmaktadır. E vitamini açısından en iyi kaynaklar ise ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, zeytinyağı ve kuru baklagillerdir. Bunların yanı sıra C ve E vitamini içeren güneş koruyucularından da yararlanılabilir.

Vücutta A vitaminine dönüşen ve kırmızı, turuncu ve sarı sebze ve meyvelerde bulunan beta karoten, deriyi koruyucu antioksidanlardan biri olmasının yanı sıra deride melanin sentezini arttırıcı etkiye sahip. Melanin ise bronzlaşmayı sağlayan pigmenti adı. Yani A vitamini bir yandan derinizi korurken diğer yandan da bronzlaşmaya yardımcı...

En çok domates ve karpuzda bulunan likopen adlı fitokimyasalın güneş yanıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteren bilimsel çalışmlara bulunmaktadır. Pişmiş domates ve salçadaki likopen yoğunluğu çiğ domatese göre artmaktadır.

Çinko, kolajen ve elastin üretmini arttırarak cildin esnekliğinin ve nemliliğinin korunmasına yardımcı olur. Çinko kaynakları arasında balık ve diğer deniz canlıları, et, kabak ve ay çekirdeği, yumurta, ceviz, badem sayılabilir. Çinkonun yanı sıra güneşin zararlı etkilerini azaltmaya yardımcı olan bir diğer mineral selenyumdur. Güçlü bir antioksidan olan selenyumun bağışıklığı güçlendirici ve cilt kanserleri başta olmak üzere kanserlere karşı koruyucu etkisi bilinmektedir. Selenyum et ve deniz ürünleri, soğan ,sarımsak, ceviz ve ayçekirdeğinde iyi miktarda bulunur.

Vücutta üretilemeyen ve beslenme yoluyla alınması şart olan Omega 3 cildinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyacak yağ asitleridir. Omega 3, deri hücrelerine oksijen taşınmasında rol alır ve bu sayede cildin sağlıklı görünümüne yardımcı olur. Ciltte nemliliği arttırarak kuruma ve pullanma gibi sorunların giderilmesinde etkilidir. Omega 3 somon, uskumru ve hamsi gibi balıklarda bulunur. Bitkisel omega 3 kaynakları ise ceviz, keten tohumu ve semizotudur.

Yukarıdaki beslenme önerilerine uymanın yanı sıra güneşe çıkmadan önce 2 kayısı ve 1 incir tüketin. Bunlar melanin sentezini arttırıcı etkileri sebebiyle bronzlaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...